UN TRABAJO Y UNA PELÍCULA

– Film gravat al Konvent i Fàbrica Cal Rosal –

 

Un trabajo y una película (2019) –

 

VEURE TRAILER AQUÍ

 

La pel·lícula “Un trabajo y una película” (2019) dirigida per l’egarenc Xavier Martínez i produïda per Aved Producciones, Pablo Rosal i Esdeveniments Ludovit, ha estat seleccionada pel Shangai International Film Festival (SIFF) que tindrà lloc del 15 al 24 de juny del 2019. Concretament en la secció Panorama.
Es tracta d’una pel·lícula de cinema gravada al Konvent de Cal Rosal i fàbrica, d’autor extrem realitzada sense ajudes públiques  i amb una gran voluntat artística i reflexiva. Explica la pel·lícula, a la manera  d’un assaig, la relació entre un vigilant de seguretat en completa solitud i una càmera: la possibilitat de crear i la possibilitat de comprendre la pulsió representativa que ens domina.
La secció Panorama en la que ha estat seleccionada “Un trabajo y una película” vol ser una finestra dintre del festival al cinema d’autor mundial, pretèn fer conèixer les propostes més innovadores del cinema internacional actual i donar-les a conèixer al públic xinès. L’ any 2017 es va poder veure un homenatge a les pel·lícules d’Abbas Kiarostami o diverses retrospectives de cinema italià, francès o indi actual.
Xavier Martínez (Terrassa, 1974), que es dedica principalment a la creació escénica i sonora a Barcelona i Mallorca, ha dirigit, coescrit i coeditat aquest el seu primer llargmetratge. Pablo Rosal (Barcelona, 1983), poeta, dramaturg i actor actualment de l’Agrupación Señor Serrano, ha coproduït, coescrit i interpretat la pel·lícula. Javier Rueda (Barcelona, 1982), cineasta i productor, CEO de Aved Producciones i fundador de ZumzeigCineCoopertiva en 2016, ha coproduït, fotografiat i coeditat el film.

El SIFF fou creat al 1993 amb la missió de promoure la indústria cinematogràfica xinesa i fomentar l’intercanvi i cooperació entre el cinema xinès i l’estranger, de ser un pont. És l’únic festival competitiu a Xina reconegut per la Federació Internacional de Productors de Cinema (FIAPF) i que en els últims anys, a mesura que el gegant econòmic es desmelena, està cobrant moltíssima importància i convertint-se en un referent de la creació cinematogràfica xinesa tant de cinema comercial com del més innovador. De fet, es trata d’un Festival Clase-A, seguint molt a prop a Tokyo. En el 2018, per exemple, van passar per allí produccions com “Estiu 1993” de Clara Simó o “The bookshop” de Isabel Coixet.

 

“Un trabajo y una película” ha estat elaborada por un petit grup de persones apassionades pel cine que amb un humil equip tècnic i molt pocs recursos han aconseguit fer una pel·lícula de molt cuidada factura que ha cridat l’atenció d’un festival enorme com el SIFF.

Actualment la pel·lícula està sent valorada en múltiples festivals (de cinema d’autor o “experimental”) a l’espera de rebre més bones notícies com aquesta.

De la pel·lícula, entre algunes personalitats rellevants del món del cinema d’art que han pogut veure-la, s’ha dit, per exemple:

Feia anys que esperava una pel·lícula que no existia. Ara sí, és aquesta” Àlex Gorina, crític, La finestra indiscreta, Catalunya Ràdio

Empieza como Beckett y acaba como Arrabal”  José Luis Guerín, cineasta

En definitiva, ofereix una contundent exhibició retòrica, substancialment apassionant i provocadora, que obliga a replantejar-se els fonaments narratius de la imatge en sí mateixa i del cinema en el seu conjunt. Una refrescant proposta a la contra dels cànons, valenta, juganera, intel·lectualment estimulant i comercialment suïcida.   Francesc Talavera, crític de cinema

Un gesto, tan sincero como contundente, realizado con la firme intención de recuperar el valor que en algún momento tuvo la imagen.” Marla Jacarilla, artista

 

DOSSIER PREMSA

 

 

PRESENTACIÓ

Un trabajo y una película (2019) és una pel·lícula dirigida per Xavier Martínez i produïda per Aved Produccions, Pablo Rosal i Esdeveniments Ludovit. Estem parlant d’ una aposta per un cine d’ autor extrem y lliure, cine d’assaig, dirigida clarament al segle XXI, l’ època on les imatges prevalen sobre qualsevol fet. En ella estan convidats i es conjuguen bona part dels gèneres cinematogràfics sorgits durant el segle XX en un exercici de consciència sobre el fet visual. Una pel·lícula que, des de la seva humilitat i honestedat, vol ser una experiència de gaudi estètico-auditiu a la vegada que un trampolí per a la reflexió  contemporània.

 

EL PROJECTE

Un trabajo y una película és un projecte nascut autènticament des de zero provinent de la intensa relació creativa entre Xavier Martínez i Pablo Rosal (Esdeveniments Ludovit, veure més endavant). Des de que es coneixeren estudiant teatre l’any 2004, ja van començar a gestar inconscientement aquesta pel·lícula.

A principis del 2015, després d’ haver concebut múltiples espectacles de diversa índole junts o per separat, i amb apenes experiència en el món del cinema, prengueren la determinació de dur a terme una pel·lícula com a un propòsit vital definitiu, fer una pel·lícula de forma absoluta: veure-la créixer, pas a pas, crear-la sense condicionaments de cap mena. A partir d’ un monòleg teatral titula