L’ALTRE MÓN RURAL – Xerrada i presentació del llibre –

– Diumenge 8 de maig 2022 – 13h

L’altre món rural – Autor/a:   

Presenta Marc Serena

Intervindrà Rosa Prat, Maria Costa, Montse Venturós, Rosa Cerarols i Joan Nogué

Marc Serena (Manresa, 1983) és periodista i autor del llibre “Microcatalunya. Un viatge pels pobles més petits” publicat per Edicions Sidillà. Es tracta d’un retrat en profunditat de la Catalunya rural que el va portar a fer 14.000 quilòmetres durant set mesos junt amb el fotògraf Edu Bayer. Actualment col·labora a la revista Arrels i a mitjans de comunicació com ara Rac1 i Regió7.

Microcatalunya.cat     //   Instagram.com/microcatalunya

Maria Costa Ferrer és emprenedora agroalimentària berguedana i coordinadora de Dones del Món Rural, pageses i ramaderes de Catalunya. Coofundadora de l’Escairador, primer centre professional d’escairat de cereals de Catalunya. Un antic molí recuperat situat al poble de Cal Rosal.

Escairador.com/ca    //  https://www.instagram.com/escairador/

 

Rosa Prat dedica el seu temps a la família, la feina i els projectes que la motiven, tots relacionats amb la seva nostrada comarca, el Berguedà. Una terra que mereix una nova oportunitat sense perdre la seva essència. La seva feina està relacionada amb l’habitatge des del sector immobiliari però també des de la construcció, entesa com una oportunitat de crear entorns saludables on les persones puguin viure confortablement sense malmetre el medi ambient. Per aquest motiu fa anys varen apostar per la bioconstrucció des de l’empresa familiar. Amb aquesta mateixa inquietud vam començar el projecte Firhàbitat, la fira de la bioconstrucció i l’eficiència energètica de Catalunya. Una manera de donar a conèixer tècniques i materials més sostenibles i ecològics aplicats a la construcció. Iniciativa que vam promoure des de l’Associació d’Empresaris del Berguedà (ACEB).

Montse Venturós  (Berga, 1985) és una política i activista catalana, que del 2015 al 2021 va ser alcaldessa de Berga. Amb estudis de dret, Venturós treballa a la botiga Madriles de Berga, i és membre del consell de redacció del diari L’Accent. Des del 2000 és militant del Casal Panxo, i està estretament vinculada a moviments de recuperació de la memòria històrica i col·labora en la Lliga dels Drets dels Pobles en defensa de Txetxènia i el Caucas del Nord.

 

Aquest llibre presenta una visió esperançadora del món rural que no s’enfronta amb la ciutat sinó que el dota de discurs propi.

El món rural ha canviat i canvia. És molt més divers, espontani i viu que la visió estereotipada que encara en perdura. Aquest llibre presenta una visió esperançadora del món rural que no s’enfronta amb la ciutat sinó que el dota de discurs propi. S’hi assenyalen també els principals reptes a què ens enfrontem al mateix temps que ens acostem a experiències reals i molt diverses que construeixen, en el dia a dia, el món rural del demà.

Si bé ens cal afrontar grans reptes de primer ordre que ens interpel·len col·lectivament, tenim el convenciment que vivim uns moments especialment interessants i encoratjadors. La il·lusió i les expectatives que ara mateix detectem al llarg i ample del nostre àmbit geogràfic superen a bastament les incerteses que hi puguem trobar. Per això ens hem decidit a treure a la llum una significativa mostra del que s’hi cou, una selecció d’experiències que s’acompanyen de reflexions temàtiques a cura d’especialistes que comparteixen amb nosaltres aquesta diagnosi.

Amb textos de: Enric Mendizàbal, Bernat Lladó, Gemma Estany, Isabel Salamaña, Mireia Baylina, Federica Ravera, Vanesa Freixa, Ricard Espelt, Òscar Gussinyé, Erika Zarate, Oriol Porcel, Sergi Saladié, Jordi de San Eugenio, Oriol Serrà (Associació Micropobles), Laia Batalla (Escola de Pastors i Pastores de Catalunya), Emma Soy i Sergi Nuss (Ramats de Foc), Associació de Dones del Món Rural, Col·lectiu Eixarcolant, Ajuntament de Rupià, Ton Lloret (Repoblem), Marta Lloret (Caçadora de Masies), Leandre Romeu (La Conca 5.1), Cinta Farnós i Judit Monclús (Diàspora Ebrenca), Júlia Viejobueno, Roser Oduber i Joan Vendrell (CACiS), Col·lectiu Konvent, Enriqueta Font, Spideralex, Kozzak (Calafou), Saül Garreta (Reviure Solanell), Marina Garcés, Itziar Gonzàlez, Roser Vernet (Centre Quim Soler), Lluís Llobet (CAN), Antoni Luna, Isabel Banal i Sara Boldú.

Tigredepaper.cat