NIGRA SUM + BALAGO – En Concert

– Dissabte 7 de maig 2022 –

NIGRA SUM

Projecte de música ambiental, creat a major honor, llaor i Glòria de Montserrat, cimal sacre, centre geogràfic i cor maternal de la Catalunya pietosa, majestuós altar natural, xamfrà tel·lúric i principal enclavament esotèric del món occidental. El nom Nigra Sum és manlleu flagrant d’un dels versos del Càntic dels càntics: Nigra sum sed fromosa. (negra en sóc, però Formosa). (Ct 1,5; 1,6).

Instagram.com/nigra_sum/

 

BALAGO – Els altres (Foehn150) – Foehn Records

Entre “El demà” (Foehn, 2018), el títol del qual ja avançava un punt i seguit en la trajectòria de balago, i “Els altres” (Foehn, 2020) tan sols han transcorregut dos anys, però el pols creatiu i la idea musical del projecte de David Crespo s’han reformulat del tot. Ja aliè a qualsevol estructura convencional, a tot concepte clàssic de cançó, amb una llibertat de moviments sorprenent, el setè àlbum de la banda de La Garriga s’endinsa amb inesperada comoditat al terreny del collage sonor: tres peces de llarga durada, entre els 13 i els 23 minuts, integren la columna vertebral del llançament més arriscat, rupturista i radical que se’l recorda a la formació fins ara.

Cada bloc dels tres que componen el disc és un univers propi ple de racons, picades d’ullet, influències declarades i no declarades, missatges subliminals, intencions, girs de guió, samples indesxifrables i idees, infinitat d’idees. En aparença podria semblar un calaix de sastre de petits fragments sonors units entre si, però en realitat totes aquestes peces construeixen una història arrabassadora amb pols cinematogràfic. balago se segueix movent en aquest terreny de ningú, però tan propi i reconeixible que porta el seu nom, entre l’ambient, la banda sonora, la library music i l’electrònica experimental, però és a la renovada construcció del seu discurs on “Els altres” proposa un salt de qualitat sense comparació en el mateix marc de la seva discografia. Crespo juga al seu gust amb el tempo, les textures, l’estructura i l’emoció, i d’aquesta aposta sorgeixen tres petites i devastadores simfonies que necessiten ser escoltades en silenci, en solitud i amb plena predisposició a entrar en un univers fosc i pessimista que convida a la immersió.

Perquè “Els altres”, el títol dels quals al·ludeix als altres, als no humans, també aconsegueix posar-li banda sonora al nostre moment. Crespo i una teranyina d’espurnes musicals aconsegueixen traslladar la seva concepció desesperançada, descreguda i catastrofista de l’ésser humà a un mosaic sonor de múltiples capes que troba bellesa i magnificència a l’horror i la desolació.

David Broc

Instagram.com/disolationc

 

 

Cartells: David Chia