FESTIVAL POÈTIC

KonventPARAULA

10 11 i 12 Juny 2016 

L’espai de Cal Rosal i la Llibreria de Manresa uneixen forces en la segona edició del KonventPARAULA, una festival que es consolida, en la que poesia, música i altres llenguatges es donaran la mà.

Els propers dissabte 11 i diumenge 12 de juny la paraula omplirà l’espai jardí de l’emblemàtic Konvent de Cal Rosal, un ens fonamental en el moviment cultural de la Catalunya central. El teixit cultural que aquest espai ha creat amb altres entitats del territori català incorpora, per a la realització d’aquest festival, la Llibreria Papasseit que, amb 3 anys encara no de vida, ja ha demostrat el seu èmfasi en la creació cultural contemporània vinculada a la literatura. 92f21433-d356-454c-8f64-b8a198d8406f

Amb el nom de KonventPARAULA la Llibreria manresana, en col·laboració amb l’entitat cultural berguedana, ens proposa un festival d’entrada gratuïta que pretén oferir una aproximació a l’eclèctica creació poètica contemporània del nostre país.

El festival comptarà amb propostes de tot tipus, des de poetes consolidats fins a noms emergents de la poesia catalana, passant per polipoetes, performers i artistes del collage sonor.

El festival, que aquest any s’allarga durant tot el cap de setmana i que comptarà amb dues actuacions musicals, s’inaugurarà el divendres 10 de juny a les 11 de la nit, amb el concert de Lucia Tagliapetra. La cantant argentina, de gira pel nostre país, ens fa una proposta íntima i poètica, d’ambients melòdics i dolços a base de sintetitzadors, guitarra i baix.

L’endemà, el dissabte 11 a partir de les 12 del migdia, podrem gaudir de la part més potent del festival, amb les propostes de tretze poetes i artistes de la paraula que, al seu torn, aniran passant per l’escenari del jardí del Konvent de Cal Rosal, amb el poeta local Xavier Giol com a mestre de cerimònies. Comptarem amb la participació de poetes consolidats, com Enric Casasses o Joan Josep Camacho Grau, i altres noms emergents de la poesia catalana com Víctor Bonet Arbolí o Misael Alerm. Per fer baixar millor la poesia, el festival comptarà amb dinar i sopar populars a càrrec del Konvent.

Una altra de les novetats de l’edició d’enguany és la incorporació al festival del sector editorial. Durant tot el dissabte hi haurà una petita fira editorial, que donarà a conèixer algunes de les editorials que estan treballant fort en el sector de la poesia en català. Hi seran presents: LaBreu Edicions, Edicions Terrícola, Edicions Poncianes i Els papers díscols.

Al vespre del mateix dia, també a les 11 de la nit hi haurà la segona actuació musical a càrrec de Yak42, el darrer projecte del barceloní Ramon Faura que té com a protagonista la música electrònica, feta de forma analògica amb caixes de ritmes, sintetitzadors i sàmplers.

El festival s’allargarà fins el diumenge 12 en el que, a partir de les 12 del migdia, podrem continuar escoltant poesia en una sessió espontània de «micro obert». Els poetes que el dia anterior hauran presentat els seus projectes es barrejaran amb tots aquells amants de la paraula que vulguin dir-hi la seva, generant sinergies entre diferents propostes.

.

Divendres 10 de juny – 23.00h:

El festival comença amb una proposta OFF el divendres al vespre: un concert de Luciana Tagliapietra (Argentina)..
Dissabte 11 de juny – 12.00h:

El dissabte 11 a partir de les 12 del migdia comptarem amb recitals i propostes de tot tipus al voltant de la paraula. Fins al vespre, que torna la secció OFF del festival amb el concert de Yak42.

Aquest any, a més, hem volgut comptar amb la representació del sector editorial. És per això que durant tot el dissabte us proposem una petita fira editorial perquè conegueu algunes de les editorials que estan treballant fort en el sector de la poesia en català.

Hi seran presents: LaBreu edicions, Edicions Terrícola, Edicions Poncianes i Els papers díscols.

.

Diumenge 12 de juny – 12.00h:

Per tancar aquest cap de setmana al voltant de la paraula, el diumenge la poesia continua també a partir de les 12 del migdia. D’una forma més informal però, deixant lloc a la improvisació i a la mescla dels poetes que ens hauran acompanyat el dia abans, amb un vermut amb micro obert.

.

Artistes del KonventPARAULA 2016:

I qui seran els encarregats d’omplir de paraules l’emblemàtic espai del Konvent de Cal Rosal durant aquesta edició del KonventPARAULA? Us els presentem a continuació:

KonventPARAULA KonventPARAULA 13_CARMONA_218133_1887788522087_2628483_n
Carles Rebassa

Recital de “Pluja de foc”
i una mica d’altres herbes.

Dremachine

J. J. Camacho Grau i Rafa Cruz
Espectacle “FAM”

Eduard Carmona

Recital
sense domicili

12_CASASSES_foto 17-z KonventPARAULA
Enric Casasses

Recital
de coses vàries.

Gerard Cisneros

Recital
de coses vàries

Gerard Vilardaga
i Iris Hinojosa

Improvisació, poesia
sonora i la performance.

KonventPARAULA KonventPARAULA
Guim Valls

Recital de “Quincalla del segle”
i altres coses.

Míriam Cano

Recital
de coses vàries.

Misael Alerm

Recital
de coses varies.

KonventPARAULA KonventPARAULA
M.O.K.

Collage absurd
de la vida.

Roger Peláez

Cantaire primitiu
de ruines del no-res.

Víctor Bonetarbolí

Recital de poesia
pròpia i d’altri.

KonventPARAULA
Xavier Giol

Mestre
de cerimònies

Carles Rebassa

Recital del seu darrer llibre, «Pluja de foc» i altres poemes.

Poeta mallorquí guardonat amb diversos premis amb una poesia punyent. Ha treballar com a actor, dramaturg i escenògraf. Juntament amb el músic Toti Soler ha presentat un espectacle poètic basat en l’obra de Joan Brossa i ha fet seva la recerca sobre la vida i l’obra del poeta, també mallorquí, Blai Bonet. Actualment compagina la poesia amb la docència.

Eduard Carmona

Mots en de-funció.

Eduard Carmona, a més de ser la veu del projecte Recitals a Domicili i l’inventor del terme «Bouesia» i un dels seus organitzadors, té una poesia pròpia de gran ritme, dicció i una veu energètica que no engrosseixen cap model ans es generen espontàniament, lliures.

+info: http://pamibotxa.blogspot.com

Enric Casasses

Música parlada.

Potser un dels poetes més reconeguts del panorama català, Enric Casasses és autor, des de començaments dels anys 70, d’una obra genuïna i inclassificable, traductor i rapsode habitual dels festivals de poesia. L’any 2014 ja havia treballat amb la Papasseit en el «Taller delirisme», que pretenia acostar a l’aficionat diferents formes d’entendre el fet poètic.

Gerard Cisneros

Recital de Pasolini i poesia pròpia.

El Manresà Gerard Cisneros és llicenciat en Filosofia i màster d’Estudis Avançats en Llengua i Literatura Catalanes. Enguany, és guanyador del premi de poesia Rosa Leveroni pel seu poemari «D’Epitalami res». A més, ha publicat una plaquette compartida amb Edgar Alemany i Enric Casasses i ha traduït Allen Ginsberg i Pier Paolo Pasolini.

Gerard Vilardaga i Iris Hinojosa

Improvisació, poesia sonora i performance.

Gerard Vilardaga és berguedà, antropòleg, treballador social, educador, poeta i artista multidisciplinar. Amb la seva parella, l’Iris Hinojosa, comparteixen camps d’interès i formes d’entendre l’art, és per això que la seva és una proposta lúcida i senzilla, a cavall de vàries disciplines.

+info: http://gerardvilardaga.blogspot.com / http://irishinojosa.blogspot.com.es

Guim Valls

Recital del seu poemari «Quincalla del segle».

Una de les propostes joves del cartell i un dels noms de l’edició passada del KonventPARAULA que es repeteix, el Guim Valls acaba de «parir» el seu poemari «Quincalla del segle», recull de poesia impetuós que remet a la cultura urbana.

Joan Josep Camacho Grau i Rafael Cruz (Dreamachine)

Projecte «Fam»

El duet de poetes ha experimentat a hores d’ara amb diferents aventures creatives: han publicat poemaris individualment i de forma col·laborativa, han editat diversos fanzines i a Dreamachine desenvolupen un projecte poeticomusical que comparteixen des de fa molt de temps.

+info: http://drimaxin.blogspot.com.es

Míriam Cano

Recital del seu darrer llibre, «Ancoratge» i altres poemes.

Míriam Cano és, a més de poeta, llicenciada en humanitats i gestora cultural, col·labora a Catorze.Cultura Viva i escriu ressenyes a Nació Digital, Poetari i Gent Normal. L’any 2013 va guanyar el premi de poesia Martí Dot pel seu primer llibre, «Buntsandstein» i aquest any ha publicat «Ancoratge».

+info: http://miramcano.cat

Misael Alerm

Recital de poesía.

El Misael Alerm dirà versos de «Vell País Natal» i  explicarà la memòria i la bellesa en cada pedra i cada gest. Poeta intrèpid i bàrbar, les bèsties l’acompanyen i la seva poesia recupera les existències que havia oblidat.

M.O.K.

Collage absurd de la vida.

M.O.K. és el projecte inèdit de 3 personatges bagencs que adapten cada actuació al context on es desenvolupa. Combinant paraula, soroll, música i audiovisuals, el projecte M.O.K. és una mescla de llenguatges, llengües i llenguados.

Roger Peláez

Cantaire primitiu.

Historietista i il·lustrador, Roger Peláez és també locutor de ràdio i provocatiu sermonejador. Membre de projectes polipoètics com «Anarquia és independència» (amb Núria Martínez-Vernis, David Caño i Martí Sales) el Roger actuarà aquest cop en solitari invocant el binomi humorístic droga-política per extreure’n el màxim de suc.

+info: http://maximumclatellot.blogspot.com.es

Víctor Bonetarbolí

Recital de poesia pròpia i d’altri.

Víctor Bonet Arbolí és una altra de les figures multidisciplinars del panorama poètic en català. Assidu dels festivals, coneixerem la seva poesia i posarà veu, amb el seu estil propi, a poemes seleccionats d’altres autors.

Xavier Giol

Mestre de cerimònies.

Artista de la poesia visual, com a col·laborador habitual de la Llibreria Papasseit, el Xavier Giol actuarà com a mestre de cerimònies amb un recital intermitent que combinarà amb la presentació de la resta de poetes.

13332965_242325236139710_2238272792065138998_n

PREMSA:

10/06/2016 – REGIÓ7

http://oci.regio7.cat/agenda/noticias/nws-509316-la-paraula-pren-vida-konvent.html

REGIÓ 7 KONVENTPARAULA

13/06/2016 – REGIÓ7 – Pilar Màrquez

http://www.regio7.cat/cultures/2016/06/13/konventparaula-porta-cal-rosal-lexpressio/365588.html

CRÒNICA REGIÓ7

13/06/2016 – CRÒNICA NACIÓ DIGITAL – VERSOS NECESSARIS – Marta Casadesús 

http://www.naciodigital.cat/bergueda/noticia/6230/versos/necessaris

576_1465821051konventparaula_(3)

PDF AQUÍ  konventparaula