LÍMIT Festival Art Urbà – Avià

Setembre 2018

LÍMIT Festival d’art públic

Reflexionem sobre els límits de l’espai públic.

  1. Definició

El festival Límit és un projecte cultural que activa la transformació social a través de la reflexió i l’art. En un espai de creació lliure un grup d’artistes i pensadors en residència desenvolupen un conjunt d’intervencions sobre una àrea o paisatge, el terme municipal d’Avià i el Konvent de la colònia de Cal Rosal. Les dinàmiques de pensament replantegen l’espai públic i els usos que li donem, mentre que les dinàmiques artístiques generen accions directes i materialitzen les idees.

Els murals intervenen les façanes dels habitatges, aquestes marquen el límit entre la privacitat de les famílies i l’espai públic. Quan els veïns cedeixen les seves parets estan obrint la seva intimitat a un espai obert, durant el festival els artistes i els veïns treballen junts, omplen l’espai públic amb imatges representatives de la vida quotidiana del poble, de la realitat més viva. Durant el festival es difuminen les fronteres entre l’espai públic i el privat, les nacionalitats, les ideologies… i es treballa sobre l’enteniment i la cooperació.

Això és degut a que durant el festival tothom està per sobre del límit.

  1. Objectius

    • La creació d’un festival d’art i pensament de referència internacional.

    • Idear propostes d’exhibició úniques per la seva integració amb l’espai i la seva profunditat conceptual.

    • Crear xarxa entre artistes internacionals per la projecció d’artistes locals.

    • Dinamitzar l’activitat cultural de les diferents localitats on es treballa.

    • Proposar tallers de cooperació creativa.

    • Incentivar que els artistes creïn de manera col·lectiva.

    • Crear un catáleg que serveixi de memòria i difongui el treball realitzat.

    • Incentivar la col·laboració entre entitats pribades, institucions i creadors.

  2. Context

El municipi d’Avià es presenta com un entorn idoni per noves propostes culturals, la voluntat de canvi ha generat, per exemple, propostes innovadores sobre les polítiques energètiques amb la incentivació de l’energia de procedència de fonts renovables. En aquest entorn obert al progrés, s’hi suma l’espai del Konvent de Cal Rosal, un espai excepcional, molt vinculat a la memòria històrica de les colònies industrials del berguedà i que treballa com a centre d’art contemporani i residència creativa. Aquests són els condicionants perfectes per pensar en un entorn únic per la creació, on els artistes de procedència internacional puguin expandir el seu treball i crear obres úniques, de referència i molt vinculades amb l’entorn i la nostra cultura.

  1. Artistes

La selecció d’artistes es fa seguint els criteris de qualitat, innovació, coherència, integració a l’espai i capacitat de difusió o influència a xarxes. Jofre Oliveras és la persona responsable del comissariat: artista i gestor cultural amb experiència de més de 10 anys al sector i especialitzat en arts plàstiques, art contemporani i art urbà. El coneixement ampli del panorama internacional i en primera persona dels artistes, dóna força a les possibilitats de guanyar projecció global al projecte.

Treballem amb els millors artistes que saben adaptar-se a l’entorn que treballen i que tenen molt de potencial comunicador, això és la gran força.

PREMSA

AQUÍ BERGUEDÀ

Avià acull un festival d’art urbà que posa sobre la taula els límits entre la via pública i la propietat privada

 

NACIÓ DIGITAL

L’art urbà d’Avià posa a debat els límits de l’espai públic i privat

 

REGIÓ 7

Avià embelleix murs i façanes de l’espai
públic amb obres artístiques de gran format