MARC VILANOVA EN CONCERT

Dissabte 6 d’octubre 2018 – 20:30h -5€ – Música i Tecnologia –

 

Marc Vilanova – ARESTA

KONVENT Dissabte 6 d’octubre 2018 – 21:30h – 5€

ARESTA

Aresta és un concert per vuit saxofons i un músic que treballa sobre el concepte d’automatització.

Els treballs més repetitius i predictibles han sigut històricament reemplaçats de manera progressiva per animals, màquines, robots… Avui en dia la màquina deixa de ser entesa com una eina per convertir-se en un treballador més i els avanços en intel·ligència artificial ens planegen noves preguntes: Seran reemplaçades també les feines creatives? És desitjable que això es produeixi? Si ni tan sols necessitem ser creatius, a què ens dedicarem els humans?

Aresta proposa que un octet de saxos prescindeixi ja de saxofonistes. Cada instrument penja d’una estructura piramidal metàl·lica i actua com a cos ressonador per a l’altaveu que guarda en el seu interior. Més d’un centenar de LEDs ubicats a cada forat de l’instrument creen una gran coreografia lumínica que es mou en perfecta sincronia amb el so.

Tota la música és generada per l’ordinador, mitjançant diferents tècniques de composició algorítmica i xarxes neuronals. Aquest procés ha comptat amb l’ajuda de Gaëtan Hadjeres dels estudis SONY de Paris, amb qui vam dissenyar una xarxa neuronal capaç de composar corals a l’estil de Bach (Bach solia agafar melodies d’himnes Luterans i harmonitzar-les a quatre veus). Amb aquest software propi entrenat amb 352 corals de Bach l’ensemble és capaç d’harmonitzar una melodia en temps real.

La peça agafa la forma d’instal·lació performativa, els saxos generen una il·lusió orgànica, de timbres diversos i de moviment a partir de quelcom purament inert i immòbil. Aresta es presenta en un diàleg constant entre músic màquina, qüestionant si la màquina pot arribar a emocionar tant com l’humà, la necessitat de la presència humana en escena i la predictibilitat del seu treball.

 

 

 

MARC VILANOVA

Saxofonista i artista sonor, el seu treball es situa en la intersecció entre art i tecnologia amb un esperit d’innovació i gran interès en els nous medis. Centrat en la creació de performances i instal·lacions audiovisuals Vilanova desenvolupa un llenguatge únic amb el composa, improvisa i realitza col·laboracions amb dansa, teatre, poesia i imatges en moviment.

Les seves performances s’han presentat en països com Japó, Estats Units, Canada, Brasil, Taiwan, Colòmbia, Iran, Rússia i molts d’altres dins d’Europa. És guanyador de nombrosos premis internacionals i ha impartit tallers en prestigioses universitats d’Amèrica, Àsia i Europa.

Marcvilanova.com

@marcvilanovapinyol