Eugenio Merino i Santiago Sierra

– LA QUEMA DEL NINOT –

Dissabte 19 de desembre 2020 – 18h

EUGENIO MERINO i SANTIAGO SIERRA

El dissabte 19 de desembre a les sis de la tarda els artistes Santiago Sierra i Eugenio Merino presentaran la peça audiovisual resultat de la crema del Ninot, portada a terme al Konvent el passat 12 d’octubre. Es tracta d’una primícia, de la primera projecció que es farà de la peça i que s’acompanyarà d’una performance musical per part de músics residents del Konvent.

Els dos artistes van presentar el Ninot l’any 2018 a la Fira ARCO amb el requeriment que, tractant-se d’una falla-escultura, la seva culminació com a projecte artístic, consistia en cremar-se. La peça final resultant, doncs, és un audiovisual de la crema del Ninot del Rei Felip VI, que mostra en càmera lenta i en blanc i negre el procés de la crema de la falla. L’escultura consistia en una obra hiperrealista de quasi cinc metres d’altura elaborada amb materials combustibles que les flames van consumir fins a deixar tant sols una calavera “vanitas” ignífuga i les cendres. Pels artistes l’obra es va crear amb la intenció de ser cremada tal i com es fa amb les falles en la cultura popular, amb la convicció de desfer-se d’allò vell per deixar pas a allò nou.

Santiago Sierra i Eugenio Merino son dos artistes conceptuals de gran projecció internacional que porten a terme art polític, sempre problemàtic i mai exempt de crítica. En aquesta ocasió, van decidir unir esforços per produir aquesta obra d’art processual que aspira a convertir-se en un document històric contemporani, que expressa la voluntat i el desig de gran part de la ciutadania per desfer-se d’una institució caduca.