
– Dissabte 12 de juliol 2025 –
de la LLAVOR a la CASSOLA
Jornada al voltant del menjar, la cuina i la cultura com a pràctiques transformadores.
El proper 12 de juliol arriba una nova jornada sobre pràctiques transformadores al voltant del menjar, la cuina i la cultura. Serà una jornada eclèctica, d’acció i reflexió per interpel·lar la nostra quotidianitat al voltant de l’aliment, des de la seva ingesta a la seva celebració passant pel el seu impacte ecosistèmic i geopolític a escala local i global.
La jornada s’inicia amb una passejada pels voltants de Konvent per tal d’identificar la flora que ens envolta i recol.lectar aquelles plantes comestibles, que ens serviràn d’aliment i gaudi. A continuació Taula rodona amb Adrianna Quena (Col.lectiu Eixarcolant), Marina Monsonís i Jordi Masjuan.
Celler Bàrbara Forés (Terra Alta) i Límbik (Empordà) portaran l’essència del territori en format líquit. Vins, cerveses i kombutxes inspirades ens els paisatges que habiten per acompanyar platillos herbacis, creatius, ambigus i efímers creats per La Tartana (Vilafant) i Corpus (Berga) i elaborats a partir de les plantes recol.lectades prèviament. Amb reserva prèvia a konventreserva@gmail.com ). Preu: 30€
El jardí que envolta Konvent acollirà un descans col.lectiu a través d’un bany de so.
A les 18:30 Nata Lloreta, periodista i gestora cultural nascuda a Talladell, presentarà una conferència performativa al voltant d’un estrany fenomen global: les pessigolles als peus, una sensació tan plaent com inquietant que afecta milions de persones arreu del món.
Posteriorment diàleg amb Pep Salsetes, referent de la cuina tradicional catalana, artesà de la memòria popular i activista agroalimentari. Compromès amb les llavors locals, l’horta, la transmissió oral, els àpats col·lectius i la cultura festiva, treballa per preservar i revaloritzar l’alimentació com a eina de comunitat i sostenibilitat. S’oferirà coques elaborades amb productes de proximitat.
La plaça de l’Italià de Cal Rosal serà escenari del final de gira d’ “Amor más que nunca – Puchero de Recena” de la Bewis de la Rosa. Ella ha remenat amb la seva cullera totes les taules de l’escena independent des que, al febrer de 2023, va presentar el seu àlbum de debut Amor más que nunca on desenvolupa el concepte de Rap Rural. Un directe commovedor, un sarau, un remolí a l’escenari que porta com a bandera les calces de la seva àvia, sembrant amor, tradició, arrel, comunitat i gaudi, amb una proposta performativa d’alta qualitat humana i artística.
– Marina Monsonís –
Artista visual, activista i divulgadora amb un enfocament interdisciplinari que connecta art, gastronomia, cultura popular, ciències marines i memòria col·lectiva. Posa en relació les ciències del mar, el disseny basat en el lloc, la gastronomia, el grafiti, la geografia radical, l’etnografia i la memòria crítica per fomentar la sobirania alimentària i la transformació social arrelada al territori.. Acaba de publicar Mare Mar (Ara Llibres).
El Col·lectiu Eixarcolant impulsa la transformació del model agroalimentari posant en valor les varietats locals i les plantes silvestres com a eina de canvi. El seu treball combina recerca, divulgació i dinamització per reconnectar les persones amb el territori i fomentar una alimentació sostenible i arrelada. Adrianna Quena, membre de l’equip de coordinació, centra la seva tasca en l’etnobotànica, liderant accions de sensibilització i desenvolupant el projecte Singulars, dedicat a l’articulació agroecològica. El col·lectiu aposta per paisatges vius que nodreixen tant el cos com el territori, promovent una relació respectuosa entre natura, cultura i alimentació.
Llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses, expert en sistemes alimentaris i divulgador. El 2015 cofunda Valors, una entitat centrada en la restauració col·lectiva i el lleure amb un enfocament social i sostenible. Compagina la gestió amb una intensa tasca de promoció de l’alimentació saludable i el consum conscient, col·laborant en diverses iniciatives i participant com a ponent en xerrades i conferències per tot el territori. La seva trajectòria combina coneixement empresarial amb un fort compromís per transformar els hàbits alimentaris i els models de consum.
Amb una forta aposta pel producte de proximitat i el respecte pel medi ambient, Can Massanet s’ha convertit en un Centre Gastronòmic i Cultural. Una una invitació a viure una experiència completa al voltant del menjar, la tradició i la creativitat.
Crearan platillos creatius, ambigus i efímers a partir de les plantes recol.lectades durant la caminata.
Amb el nom BÀRBARA FORÉS, el matrimoni Carmen Ferrer i Manuel Sanmartín ha volgut retre homenatge a la rebesàvia Bàrbara Forés nascuda a GANDESA el dia 7 de febrer de 1828.
Bàrbara Forés, filla d’un marxant de vins (Rafael Forés) i d’una propietària agrària (Maria Figueras), era una persona de gran caràcter i va influir de forma decisiva en el seu fill Rafael. Així Rafael Ferrer Forés, farmacèutic i viticultor il.lustrat, va fer construir el celler de la casa pairal on a la darreria del SEGLE XIX començà embotellar vi.
Bàrbara Forés significa, doncs, el respecte i la tradició en l’elaboració dels vins, transmesos de generació en generació durant més de cent anys a casa nostra.
Periodista i gestora cultural nascuda a Talladell, presentarà una conferència performativa al voltant d’un estrany fenomen global: les pessigolles als peus, una sensació tan plaent com inquietant que afecta milions de persones arreu del món. Amb una combinació de dades, teories i records personals, Nata intentarà donar resposta a aquesta nova realitat sensorial que sembla emergir col·lectivament.

Referent de la cuina tradicional catalana, artesà de la memòria popular i activista agroalimentari. Compromés amb les llavors locals, l’horta, la transmissió oral, els àpats col·lectius i la cultura festiva, treballa per preservar i revaloritzar l’alimentació com a eina de comunitat i sostenibilitat. S’oferirà coques elaborades amb productes de proximitat.
Dins dels actes de la festa major de Cal rosal i a la recentment inaugurada i preciosa plaça de l’italià, serà escenari del final de gira d’ “Amor más que nunca – Puchero de Recena” de la Bewis de la Rosa. Ella ha remenat amb la seva cullera totes les taules de l’escena independent des que, al febrer de 2023, va presentar el seu àlbum de debut Amor más que nunca on desenvolupa el concepte de Rap Rural. Un directe commovedor, un sarau, un remolí a l’escenari que porta com a bandera les calces de la seva àvia, sembrant amor, tradició, arrel, comunitat i gaudi, amb una proposta performativa d’alta qualitat humana i artística.
L’esdeveniment també acollirà el Mercat de Productors del Berguedà en format d’estiu. Una tarda-vespre per gaudir del producte local, la música en directe i un ambient immillorable.