CAVALLS SALVATGES

– Jordi Cussà i Jaume Capdevila –

Dissabte 30 d’octubre 2021 – 18:30h

Ens fa especial il·lusió presentar de Cavalls Salvatges (el còmic) de Jordi Cussà i Kap.

Hi tindreum un diàleg obert entre Jaume Capdevila (kap), dibuixant i coautor del llibre Jaume Barrull, director de la col·lecció Doble Tinta i una lectura de texts inèdits de Cavalls a càrrec d’Anònim Teatre.

A més a més:

– Exposició sobre la instrahistòria i el procés creatiu del còmic
– Música ambient amb la banda sonora de la història.

 

Pagès Editors acaba de publicar Cavalls salvatges, una novel·la gràfica creada a quatre mans pel duet berguedà que formen el desaparegut escriptor Jordi Cussa i el dibuixant Jaume Capdevila ‘Kap‘.

Pagès edicions.

Es tracta del segon títol de la nova col·lecció de còmic en català de Pagès Editors, Doble tinta, dirigida pel sociòleg, periodista i escriptor Jaume Barrull. La col·lecció es va estrenar el passat mes d’abril amb la novel·la ‘8Hores’ i és la primera en làmbit editorila a Catalunya que ofereix novel·la gràfica/còmic per a adults en català.

Ara, vint anys després de l’aparició de l’emblemàtica novel·la, i tal com diu l’escriptora Tina Vallès a la contraportada, “ja tenim -negre i vermell sobre blanc- els cavalls salvatges desbocant-se per les vinyetes”. “És una nova lectura de les -diguem-ne- aventures, en un sentit ampli i alhora obscur, d’una colla de personatges que viuen o malviuen com si no fossin mortals i les drogues, l’alcohol i els seus riscos no els importessin”.

Però, com explica al pròleg l’escriptor Llorenç Capdevila, “Cavalls salvatges és una novel·la carregada de realitat i, sobretot, de veritat, que va molt més enllà de ser el retrat —desacomplexat i antropològic— d’una generació marcada per les drogues”. “És una novel·la immensa, extraordinària, un festival creatiu, un viatge al fons de l’ànima, una meravella del llenguatge i un autor que anava molt més enllà de la maledicció i la contracultura”, explica. “Les pàgines dels seus llibres mostren un geni creatiu excepcional, un artista d’un talent incommensurable. Són un cant a la intel·ligència i a la llibertat”, afegeix.

I és que Cussà va ser el primer autor català capaç d’escriure molt bé i amb coneixement de causa sobre el  món de les drogues, sobretot de l’heroïna, ja que la seva vida va quedar marcada pels deu anys a la seva addicció a aquesta substància. Però, tal com explica també al llibre l’escriptor Matthew Tree, Cavalls salvatges “més que una novel·la autobiogràfica -sempre negava que ho era- és una destil·lació fictícia d’una passió incipient i d’un infern posterior que el Jordi va viure i sobreviure, feta literatura contundent”.

El que aquest nou títol ofereix és doncs aquest peculiar cant a la vida de Cussà que per a molts ja s’ha convertit en una obra de culte, i que ara Pagès Editors presenta adaptada al format de còmic per a adults gràcies a la col·laboració de l’escriptor amb Jaume Capdevila ‘Kap’.