BACANAL – Més enllà de la gastronimia

– Del 7 de maig al 24 de juny 2022 –

Bacanal – Més enllà de la gastronomia –

De bacanals, més enllà de les veneracions a Bacus i Dionís, n’hi han hagut arreu i sempre: Íntimes, multitudinàries, religioses, paganes, diürnes, nocturnes, organitzades, improvisades. Totes, però, amb voluntat de deixondir -al voltant del menjar i el beure-, servint-se de receptes rituals amb diferents ingredients que tendeixen a la catarsi festiva a través de l’alteració dels sentits. La bacanal, per la seva força potent i dispersa, ha forjat tot tipus d’imaginaris que hem anat recreant al llarg de la història de moltes maneres diferents, convertint-se, fins i tot, en font d’inspiració vital i artística.

Des de Konvent ens plantegem revisar i resignificar col·lectivament bona part d’aquests imaginaris amb una sèrie de propostes delirants d’experimentació en cos i ànima per tal d’apropar-nos a “la bacanal” de forma genuïna, des d’on som i el que som.

Un altar, alhora temple i falla, serà l’element central i fil conductor de la Bacanal. Un altar a venerar, un espai d’ofrena que serà el tret de sortida de les activitats proposades des del dia 7 de maig a la nit de Sant Joan, on l’altar falla cremarà. A través d’una posada en escena suggerent, les accions plantejades situen eml menjar i el beure com a fenòmens rituals que van més enllà de cobrir necessitats fisiològiques. Ho entenem com una celebració, un acte de connexió amb l’existència.

En totes les propostes hi emana un tribut surrealista que relliga la tradició amb la imaginació absurda, un festival d’emocions atàviques vinculat a un ideari posicionat. De l’altar en sortirà una processó disruptiva que caminarà fins a Corpus, farem menges populars, traficarem amb vins naturals que s’acompanyaran de literatura i música, dansarem al voltant de cadàvers exquisits, oferirem un gran banquet, serem foc de Patum i solstici d’estiu. La plasmació final de la nostra-vostra bacanal s’anirà construint a mesura que vagin passant els dies a través de la mirada fotogràfica i documental del Jordi Plana, que de ben segur ens ajudarà a entendre les particularitats de tot plegat.

Agendeu-nos per entrar a l’univers tridimensional de Konvent, Corpus i Victòria. Us anirem informant puntualment de cada acció. Stay tunned!

Idea original de Rosa Cerarols, Pep Espelt i Eduard Finestres

 

Cartells: David Chia