PAULA BONET – Taller de pintura i escriptura –

Poètiques del comiat i el dol

– Dissabte 31 de juliol 2021 –

La paraula pintada. Poètiques del comiat i el dol.

Taller de pintura i escriptura amb Paula Bonet

Dissabte 31 juliol 2021 –

La línia corba i els dos punts apresos són en realitat una estructura de plànols suaus i ombra projectada que es fon amb altres formes, i encara que s’analitzin amb deteniment no pot precisar on acaben unes i comencen les altres: un nas no és el nas en la qual es pensa a l’escoltar la paraula que l’anomena.

Pintant vaig aprendre a mirar, vaig entendre que la realitat és molt més complexa del que sembla, la pintura em va ajudar a resoldre el que no es pot dir amb paraules i és la taca on segueixo aconseguint entendre alguna cosa. Observo en ella la urgència, el dubte, la calma o la fúria d’aquell o aquella que l’ha traçat. Analitzo si hi ha control a la tècnica o si allò és cosa d’una mà maldestra que encara assaja el gest. Adverteixo si qui taca és complaent amb ell mateix i amb el mercat o si és un suïcida.

Tremolo amb la bellesa d’un arrossegat o d’una veladura magnífica, m’oblido que estic viva, sento el plaer que se sent a l’introduir el cos fred en una banyera d’aigua temperada. O el que arriba sigil·lós quan l’altre col·loca les mans sobre els teus natges i les acarona i les estreny amb desig. El vapor d’aigua i la carn tèbia. L’oli de la pintura i el fluid que comença a lliscar per la cara interior de la cuixa.

El glop de vi i la inhalació de l’oli de lli purificat. La tela tensada i el llençol amb taca.

Com es pinta el dolor? Com ens acomiadem d’algú que irremeiablement es va però segueix amb nosaltres? ¿Se li pot retenir a través de l’obra plàstica? Com ens enfrontem a el dol? Som una societat eminentment visual i consumim les imatges amb una fam voraç. Som també grans generadors d’imatges.

El taller que aquí es proposa convida a reflexionar i pausar la mirada sobre textos d’autores que han desenvolupat en la seva obra el tema que ens ocupa i a donar-li a la imatge el procés de gestació que aquesta mereix, a establir un diàleg equilibrat entre les dues disciplines. Construirem un llibre-acordió on imatge i paraula tindran el mateix pes, en el qual desenvoluparem una història a partir dels textos analitzats en les primeres hores de el curs.

Treballarem a partir de quatre lectures: L’any de la pensada màgic de Joan Didion (literatura Random House), Has de mirar d’Anna Starobinets (Impedimenta), Cos feliç de Dacia Maraini (Altamarea) i Les gratituds de Delphine de Vigan (Anagrama).

 

No cal haver llegit tota la bibliografia proposada.

Materials: Acrílic, ceres, aquarel·les, llapis de colors

Data: 31 de juliol

Horaris de 10h-19h

Lloc: Konvent

Inscripcions: Produccionsmagnetica.org

Web Paula Bonet