PAISATGES EN TEMPS D’EMERGÈNCIA

– Del 16 al 21 d’octubre 2023 – 

PAISATGES EN TEMPS D’EMERGÈNCIA

Jardineria, paisatge i  arquitectura. Konvent 2023  – Mostra/Xerrades – Dissabte 21/10 – 11:15h

Pensar i transformar el paisatge com element renaturalitzador
i com a espai de cohesió. 

En el context actual de canvi climàtic, és imprescindible que ens replantegem la nostra relació amb la natura, però també amb els espais verds amb els quals la majoria de gent convivim, a través de la pedagogia i l’acció comunitària. Considerem que ara més que mai i davant de l’emergència climàtica que afecta medi i societat, cal promoure activament l’apropament i el contacte amb la natura de forma intergeneracional i arreu, entenent que refent la connexió amb plantes i arbrat com a espai públic es propicien unes relacions existencials -però perdudes- que modulen la nostra manera de fer i de ser en el dia a dia.

Es fonamental entendre els espais verds com a infraestructura ambiental, potenciant la visió ecosistèmica dels espais naturals per tal d’augmentar-ne la resiliència, en especial en referència al cicle de l’aigua, al verd i a l’energia. Així doncs, posar atenció als fluxos i cicles naturals dels ecosistemes és imprescindible per integrar-los dins el planejament del nostre entorn. En aquest sentit, reduir la pressió sobre els territoris des d’una òptica de sostenibilitat sistèmica, respectant els corredors naturals i revertint la fragmentació que porta a la pèrdua de biodiversitat, aporta llum en com cal entendre l’espai verd i públic en el marc de la sostenibilitat.

Un dels efectes més palpables de l’emergència climàtica és l’agreujament dels períodes de sequera que pateixen els territoris, ja que els períodes sense precipitacions són cada vegada més intensos i duradors. Així doncs, cal avançar cap a una gestió sostenible i racional de l’aigua, apostant per solucions circulars i incidint en l’estalvi d’aigua potable, la seva optimització i la substitució d’aquesta per recursos hídrics alternatius, augmentant d’aquesta forma la resiliència hídrica dels territoris.

Per altra banda, els recursos hídrics cada vegada estan més contaminats degut a abocaments químics i de microplàstics de municipis i indústria, així com de contaminació per nitrats i antibiòtics degut a l’abocament d’excrements per part de la indústria ramadera i de fertilitzants i plaguicides per part de la indústria agrícola.

Així doncs, les propostes que apliquin a la present proposta de residència tindran com a nexe comú el treball sobre la gestió sostenible de l’aigua, tant en l’àmbit públic com privat, a escala territorial o local. Estaran emmarcades, doncs, dins la línia d’acció de disciplines vinculades a l’entorn natural, i situades a cavall entre els àmbits de coneixement de les ciències socials, humanes i naturals, com l’arquitectura del paisatge i la jardineria, l’agricultura regenerativa i que actua en base a la climatologia de l’entorn, la geografia, l’arquitectura i l’urbanisme, les ciències ambientals, la bioenginyeria o l’art, entre d’altres.

Es posa de manifest la necessitat de la transversalitat professional a l’hora d’afrontar els reptes de futur vinculats al territori. Treballar de manera conscient el nostre entorn natural es transforma en acció activista.

Les línies de treball que es proposen per a la present residència són les següents:

  • Recerca sobre escenaris de futur entorn a l’adaptació d’espècies i a la realització de propostes innovadores vinculades a l’estalvi d’aigua a partir de la resiliència vegetal i a l’ús de la tecnología.
  • Desenvolupament de models d’enjardinament / arquitectures que tinguin en compte la utilització de recursos hídrics alternatius, així com l’estalvi i la optimització de l’aigua.
  • Desenvolupament de treballs artístics vinculats al territori, al paisatge i a la jardineria i que tractin, totalment o parcialment, l’escassetat d’aigua al territori.

11:15h. Mostres de la residència “Paisatges en temps d’emergència”

Álvaro Rasheed  *  Jaume Puchalt  *  Vivien Hernández  * Ainhoa ​​Goenaga

12:30-14:00 h. Presentacions / Xerrades

Tritó Verd: filtres d’aigua de ceràmica negra

Un projecte iniciat fa més de 10 anys per Josep Matés, un terrisser, i Laura Guerrero, una biòloga. Investiguen sobre tractaments sostenibles per proveir aigua de qualitat. Han treballat en projectes per potabilitzar aigua a països amb dificultats per accedir a aquesta necessitat

Presentació de projectes relacionats amb el Land art

Javier Olaizola és Txalapartari des de mitjans dels 80. Cercador de sons des de sempre, Cantero-Escultor, construcció en pedra, talla, escultura. Art efímer (land art), dedica els darrers deu anys a aquesta activitat.

Art sonor i escolta interseccional: Cossos vulnerables davant el col·lapse

Matías Rodríguez-Mouriño (Compostel·la, 1989) és investigador postdoctoral, dedicat a l’estudi de l’art sonor contemporani ia l’anàlisi d’una ecologia sonora més sostenible i democràtica.

* CIRCUITERIA

12:00-14:00 h. Taller de Mutan Monkeys (inscripció prèvia de 15€)

Taller enfocat a l’exploració i l’experimentació del so i la música. El seu objectiu és oferir eines pràctiques i teòriques per al desenvolupament creatiu i artístic per a qui sense enfocats a l’exploració i experimentació del so i la música. El nostre objectiu és oferir eines pràctiques i teòriques per al desenvolupament creatiu i artístic per a tots aquells que volen aprendre, millorar i compartir l’experiència sonora.

* CIRCUITERIA + PAISATGES A TEMPS D’EMERGÈNCIA

14:00 h. Dinar popular (vegetarià)