FORMACIÓ FOTOGRAFIA

 Del 15 al 19 AGOST 2017

A càrrec Cristina Nuñez

L’autoretrat com a projecte autoetnogràfic

A l’instant de la producció d’un autoretrat1 fotogràfic som, al mateix temps, autor, subjecte i espectador, i la potent dinàmica entre els tres rols estimula la nostra interioritat a parlar amb el llenguatge de l’art. Així qualsevol pot aprendre a desencadenar un procés creatiu inconscient transformant emocions i vulnerabilitat en obres d’art fotogràfica. La pràctica habitual de l’autoretrat porta naturalment a la construcció d’un projecte autobiogràfic, que pot estar compost per seqüències, composicions o instal·lacions d’autoretrats, retrats, paisatges, fotos de l’àlbum familiar, cartes, dibuixos, documents, texts, mapes, arbre genealògic, vídeos, relats o gravacions àudio, etc. El projecte esdevé autoetnogràfic quan podem enllaçar la nostra experiència artística autobiogràfica amb conceptes sociològics, filosòfics, antropològics i culturals, com a recerca enriquida i reptada per la subjectivitat de la pròpia condició emocional, cultural i social.

Aquest taller de 5 dies és una introducció a la construcció d’una primera part del projecte autoetnogràfic, que els participants continuaran en el futur2 . Els participants hauran de portar documentació de la seva història personal i familiar: autoretrats, retrats, fotos de l’àlbum familiar, cartes i documents importants, arbre genealògic si es té, dibuixos, vídeos, àudios, mapes, etc. Durant el taller es faran les següents activitats:

  • Presentació del taller amb el projecte autoetnogràfic de l’artista.

  • Realització d’autoretrats participatius seguint diferents exercicis (individuals, en parelles o en grup)

  • Treball individual i de grup sobre la percepció de les imatges produïdes i el material aportat pels participants.

  • Iniciació al storytelling autobiogràfic, escriptura, gravació de veu, construcció storyboard (guió).

  • Construcció de les seqüències, composicions o instal·lacions com a inici dels projectes individuals autoetnogràfics, que continuaran en el futur.

  • Destil·lació dels conceptes sociològics, filosòfics, antropològics i culturals a partir dels projectes dels participants.

  • Selecció de les imatges o instal·lacions per a la impressió.

  • Valoració idoneïtat expositiva al mateix Konvent o d’altres espais.

 

cristina

Cristina Nuñez

Nascuda el 1962 a Figueres, Cristina Nuñez és artista autodidacta en fotografia i vídeo, especialitzada en autoretrat i autobiografia des del 1988. És artista resident a l’Espai d’Arts de Roca Umbert, Fàbrica de les Arts.

El 1988, amb la intenció de superar problemes personals, Cristina Nuñez va començar a fer-se autoretrats en privat. Donant forma a les seves emocions i revelant la seva presència al món, permetent-li donar-se una mirada sense compromisos, aquestes imatges es van convertir en una mena d’autoteràpia personal i en una recerca autoetnogràfica significativa que li ha permès d’accedir directament a un doctorat per publicacions al College of Arts de la Universitat de Derby sense tenir llicenciatura.

Des del 2005 Nuñez és també facilitadora del procés creatiu als seus tallers d’autoretrat segons el seu mètode personal, The Self-Portrait Experience® que ensenya arreu del mon a les universitats, museus, galeries, instituts, presons, centres de salut mental i empreses, de manera que les persones puguin aprendre a convertir emocions en art i construir els propis projectes autobiogràfics.

La seva obra s’ha exposat a nivell internacional en seus prestigioses com el Mois de la Photo de Montréal, el Casino du Luxemburg, els Rencontres d’Arles, la Capital Europea de Cultura Turku 2011, el Museu de Fotografia Contemporània de Cinisello (Milan), el MUSAC i altres. El 2012 el seu vídeo Someone to Love va obtenir el Celeste Prize i But Beautiful el Prix de la Critique 2013 Voies Off de Arles. L’obra de Nuñez ha estat publicada en nombroses monografies, i és part de col·leccions públiques i privades, com la Maison Européenne de la Photographie de París i el Museu de Fotografia Contemporània de Cinisello (Milán).

Web Cristina Nuñez

1 No estem parlant del selfie, que és més aviat imatge pública i controlada segons el que volem comunicar al mon, sinó d’autoretrat, que te intencionalitat artística i dona espai a l’expressió inconscient.

2 Proposarem altres talleres autoetnogràfics com a continuació del present.

 

Calendari i horaris:

15 d’agost a 19 d’agost

11 a 14h i 16 a 19h cada dia

Inscripcions i més informació:

formaciokonvent@gmail.com

646294350

http://konventzero.com/