JORNADA EMERGENCIA CLIMATICA Y RURALITAT

05/10/2019 – De 10 a 21h

Cartell:  Joan Manel

 

 

JORNADA EMERGÈNCIA CLIMÀTICA I RURALITAT

5 Octubre 2019 – De 10 a 21 h

Konvent

Les ciutats deshumanitzades i inhabitables, expulsen els veïns i veïnes, i només hi ha cabuda per turistes i franquícies. I altra banda, el territori buit, envellit, però alhora ple de possibilitats. Desequilibri territorial, sistema alimentari basat en els petroaliments, canvi climàtic. Tot ens porta al mateix: Ruralisme o barbàrie.

En aquesta jornada volem repensar la ruralitat des de les alternatives. Perquè és absolutament necessari i urgent  obrir nous (o vells) horitzons i plantejar-nos les nostres vides i les de les nostres comunitats de manera radicalment diferent.

Un sistema econòmic depredador que provoca guerres pels recursos, crisis de persones refugiades, auge de la xenofòbia i l’extrema dreta i el canvi climàtic. Les solucions globals són cada cop més impossibles. Per això volem posar el focus a la localitat, al territori, i a tot allò que podem construir des d’aquí, sortint de les dinàmiques capitalistes, competitives i agressives. Pensant-ho des de l’economia solidària, la transformació social, cultural i personal.

Aquesta jornada s’emmarca dins les lluites pel clima, organitzades arreu del món, però vol anar molt més enllà de reclamar canvis polítics. Vol ser un espai per conèixer propostes, intents de canviar la realitat local. I també per generar-les. Per poder pensar juntes i des de casa nostra, des del nostre territori (Berguedà, Pre-Pirieneu, Catalunya central), alternatives possibles. Perquè les victòries i les revolucions estan fetes de milers d’intents.

Aquesta jornada està organitzada per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. L’Ateneu està impulsat per sis cooperatives de la Catalunya central, per impulsar l’economia social i cooperativa en aquest territori.

L’espai on es realitzarà aquesta jornada serà un dels espais del Berguedà que està treballant més activament per a un canvi de paradigma. El Konvent, un espai recuperat a Cal Rosal, antiga colònia tèxtil. Un espai de creació i difusió artística, comunitari i generador de llenguatge, iniciatives i plantejaments. Amb el seu suport i la seva perspectiva trencadora.

 

 

PROGRAMA

 

9.30 a 10h Benvinguda i presentació de les jornades

 

10 a 12h Despoblament i reconstrucció local. Noves perspectives.

Presentarem iniciatives que s’han plantejat revertir el despoblament, per reconstruir i regenerar les comunitats locals. Dins i fora dels marcs mentals i possibles.

  • Maria Carme Freixa, Associació de Micropobles de Catalunya

  • Adrián Almazán, doctor en filosofia i membre d’ecologistes en Acció

  • Josep Plasencia, Envall. Cooperativa d’habitatge a la Vall Fosca

Modera: Martina Marcet, Ateneu cooperatiu de la Catalunya central.

 

12 a 14h: Taules rodones paral·leles

 

Emergència climàtica, sobirania alimentària i gestió forestal

  • Marc Castellnou, cap del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF)

  • Ana Correro, Arran de Terra

  • Helena Guillén, Pastora i membre de Ramaderes.cat

Modera: Laura Muixí, Ateneu cooperatiu de la Catalunya central

Col·lapse energètic, sobirania energètica i mobilitat sostenible

  • Sergi Saladié, Investigador i consultor en paisatge, energia i planejament territorial

  • Josep Subirana, regidor d’Avià. Iniciatives per les renovables i la mobilitat sostenible als pobles

  • Marc August Muntanya, membre de Som mobilitat Garrotxa

Modera: Laura Megías, Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)

14h-16h Dinar

El Konvent ens prepararà el dinar. Hi haurà opció vegana i opció omnívora.

18€. Per reservar dinar, utilitzeu el formulari d’inscripció de les jornades i us detallarem com fer el pagament.

16-18h Grups de treball

Ens dividirem en petits grups de treball, per aprofundir en temes específics que hagin sortit a les taules rodones del matí, de manera participativa entre totes les persones assistents. L’objectiu és generar propostes acotades al nostre territori.

18-19h Posada en comú.

19-20h Concert i cloenda.