FESTIVAL KONVENT PIANO 2021

–  Del 30 de juny al 4 de juliol –

Konvent, el principal laboratori cultural de Catalunya, torna a colpejar amb força l’escena musical programant la segona edició del festival KONVENT PIANO, una trobada de pianistes de diferents generacions i estils, més de 15 artistes al voltant d’un piano de cua al mig d’una antiga fàbrica tèxtil.

La primera edició, l’estiu de 2020, va portar noms com Marco Mezquida, Clara Peya, Agustí Fernández, Neus Peris, Bru Ferri i Rodrigo Hernández a l’antiga fàbrica tèxtil de la Colònia Cal Rosal, al cor del Berguedà.

Seguint la línia de programació del festival KONVENT PIANO, aquest any escoltarem quatre generacions de pianistes que defineixen el panorama del piano actual.

La proposta del KONVENT PIANO va molt més enllà de la música, i és que també podrem degustar gastronomia del territori Berguedà en les instal·lacions post-industrials del reconegut convent de monges del segle XIX, a Cal Rosal, Berga.

  PROGRAMA:

  • 30 de juny, 21h: Escola Municipal de Música de Berga i Conservatori de Música dels Pirineus – Varis de Benjamin Britten
  • ·1 de juliol, 21h: Carles Viarnès – NUN
  • 2 de juliol, 21h: Elisabeth Raspall World Trio – Links
  • 2 de juliol, 23h: Trio Casablancas        Trio Arxiduc, L.V. Beethoven Moviment per a Trio, Benet Casablancas
  • 3 de juliol, 19h: Lucas Delgado i Juan Pastor – La Punta de l’Iceberg
  • 3 de juliol, 20:30h: Jordina Millà, Sònia Sánchez, Núria Andorrà – Improvisació Lliure
  • 3 de juliol, 23h: Neus Borrell i Bru Ferri – Llibretes i Orogènesis
  • 4 de juliol, 12h: Joaquim Font Fantasia Bètica, Manuel de Falla El Pelele, Enric Granados, El Puerto, Isaac Albéniz

Reserves: konventreserva@gmail.com

 

 

Dimecres 30 de juny –  21h

Escola Municipal de Música de Berga i Conservatori de Música dels Pirineus

Inauguren el festival l’Escola Municipal de Música de Berga i el Conservatori de Música dels Pirineus amb diverses obres de Benjamin Britten i una mostra del taller de música contemporània dut a terme a l’escola.

 

Dijous 1 de juliol – 21h – Carles Viarnès

NUN és “ara”, en esperanto, i és també l’oceà inconcret que exisitia abans de la creació, segons els egipcis. 

“Nun” és un disc de cocció lenta, gestat en un procés meticulós de creació. Les creacions de Carles Viarnès dibuixen uns paisatges cinemàtics i hipnòtics, aparentment estàtics però en constant moviment. Un univers sonor auster però emotiu. Fràgil i a la vegada melancònic. 

A cavall entre minimalisme i música contemporània, seguint el rastre de compositors com Górecki o Arvo Pärt, parteix de la clàssica però aporta també pinzellades d’electrònica i experimentació. I sempre amb el piano com a protagonista, com Nils Frahm, Max Richter o Hauschka.

Explora noves vies en les textures musicals i la improvisació des de l’emoció, per tal d’arribar a altres nivells de consciència. L’experiència de la seva música no sempre és hedonista o comfortable, ja que proposa una trobada cara a cara, un diàleg construït des de les bases de les grandeses i les misèries.

Carlesviarnes.com 

 

Divendres 2 de juliol – 21h – Elisabet Raspall World Trio –

ELISABET RASPALL, piano & composició /  TOM WARBURTON, contrabaix / JARROD CAGWIN, percussió.

La pianista i compositora vilanovina Elisabet Raspall, acompanyada del contrabaixista Tom Warburton i el percussionista Jarrod Cagwin, tots dos nord-americans, formen el Elisabet Raspall World Trio. Presenten les peces d´un dels darrers treballs discogràfics de la compositora, el 12è de la seva col·lecció particular, un preciós àlbum titulat “Links”, una obra subtil, plena de composicions d’una delicada arquitectura i amb un bon gust exquisit.

Eficàcia comunicativa,elegància i creativitat amb sabor mediterrani i influències brasileres estan  presents en la música de la pianista,compositora i cantant vilanovina.

“Elisabet Raspall és una intèrpret de jazz amb idees pròpies. Compon unes melodies que evoquen la seva terra. Assegura que la música és molt més que l´art de combinar els sons d’acord amb les lleis de la melodia, els ritmes i l´harmonia. Elisabet segueix una filosofia de treball pròpia, que està basada en unes creences profundes. Ella esdevé una peça més al servei d’una música que composa amb la delicadesa d´un orfebre i bevent lliurement d´un ampli ventall de fonts sonores alienes al “swing”. Música poètica, lírica, de textures i melodies que es van enllaçant defugint allò previsible.” (Carles Cascón, Diari Sabadell).

Elisabet Raspall vídeo 

Divendres 2 de juliol – 23h – Trio Casablancas –

Asia Jimenez, violí / Carolina Bartumeu, violoncel /  Jorge Nava, piano

El Trio Casablancas està format per tres dels músics amb més projecció de la seva generació. Asia Jiménez Antón de Vez (violí), Carolina Bartumeu (cello) i Jorge Nava (piano), a més de dedicar-se a les seves activitats com a solistes, treballen en profunditat la música de cambra com a part fonamental de la seva activitat artística.

El Trio Casablancas començà la seva trajectòria a Londres, al Royal College of Music, institució dins la qual el trio ha pogut treballar amb grans intèrprets com ara Leonid Kerbel, Daniel Rowland i Melissa Phelps. El seu primer concurs com a trio, sent encara una formació molt nova, va ser el Concurs Internacional Antón García- Abril, on van ser guardonats el tercer premi. Han rebut consell i classes magistrals de músics com Amparo Lacruz, Kai Gleusteen, Evelio Tieles o Stanislav Pochekin. També reben orientació artística i professional del pianista i gestor cultural Josep M Escribano. Els integrants del trio han passat per les aules de diverses escoles europees com el Conservatori del Liceu de Barcelona, HKU Utrechts Conservatorium i el Royal College of Music de Londres. Porten el nom del compositor Benet Casablancas, un gran honor per a tots tres i una gran oportunitat per endinsar-se en l’obra per a trio d’aquest compositor, amb qui tenen la sort de poder treballar-hi sovint. Centrats tant en el repertori tradicional com en la música contemporània, els seus futurs projectes inclouen concursos internacionals, concerts a Andorra, Espanya,Regne Unit i Holanda així com l’estrena d’obres contemporànies i la participació en festivals de música de cambra arreu d’Europa com l’IMS Prussia Cove, dirigit per Steven Isserlis.
El Trio Casablancas arriba a Konvent per celebrar Beethoven pensant encara en en el seu 250è aniversari, amb el seu famós Trio de l’Arxiduc, en combinació amb Benet Casablancas i la seva primera peça per a trio amb piano, Moviment per a Trio.

Trio Casablancas vídeo 

 

Dissabte 3 de juliol – 19h – Lucas Delgado i Juan Pastor –

Lucas Delgado: piano   /  Juan Pastor: contrabaix

Aquest duet representa l’escena jove espanyola amb més projecció en el panorama jazzístic, presenten el disc La Punt de l’Iceberg.

“La Punta de l’Iceberg és una manera de compartir una petita part de l’imaginari musical que he anat traduïnt en forma de cançons escrites entre 2016 i 2018.

És un viatge per diferents paisatges cultivats arreu, que teixeixen d’alguna manera el fil conductor que m’ha anat alimentant l’ànima de compositor durant aquest temps.” – Lucas Delgado.

Lucas Delgado i Juan Pastor amb Sílvia Pérez Cruz Vídeo

Dissabte 3 de juliol – 20:30h – Jordina Millà, Núria Andorrà i Sònia Sánchez –

Jordina Millà: Piano  /   Sònia Sánchez: dansa   /  Núria Andorrà: percussió

Tres tòtems de la improvisació lliure, per primera vegada juntes, una primícia de Konvent Piano

Jordina Millà al piano extés, Sònia Sánchez a la dansa i Núria Andorrà a la percussió es troben al Konvent després d’anys d’intensa trajectòria dins de la improvisació lliure. Ha arribat el moment, finalment en format Trio. Elles, compartiràn el vespre amb totes les que hi siguem, de nou ,un full en blanc, no hi ha res escrit, intuició, escolta i tant a dir. 

Jordina Millà Vídeo      //  Núria Andorrà Vídeo   //  Sònia Sánchez Vídeo

 

Dissabte 3 de juliol – 23h – Neus Borrell i Bru Ferri –

Tot va començar el juny del 2019, es van topar amb un feix de llibretes manuscrites de Pepe Sales que formaven part de l’exposició La Passió segons Pepe Sales (Konvent, 2019).
Neus Borrell i Bru Ferri, dues veus i un piano canten a Pepe Sales, Maria Mercè Marçal, Doroty Armenia i Oriol Sauleda.
Publiquen el setembre de 2019 l’EP Llibretes de Pepe Sales (Coopula, 2019) a on musiquen sis textos de llibretes manuscrites de Pepe Sales. Actualment continuen treballant amb textos procedents de llibretes i diaris de Maria Mercè Marçal, Doroty Armènia o Oriol Sauleda, i estan a punt de publicar un segon treball (Indian Runners, 2021).
Troben en les llibretes i diaris un contingut d’una intimitat preciosa, i frase per frase, amb dues veus i un piano, es va fent col·lectiva en cantar que tres estels cauen a l’aigua, que t’he nengat mare, que un jo de mi, que lonca vita, que dansa i dansa.

Neus Borrell i Bru Ferri Vídeo

 

Diumenge 4 de juliol – 12h – Joaquim Font –

Joaquim Font (Igualada, 1995) és una de les figures referència del piano clàssic de nova generació, interessat sempre per al repertori d’autors espanyols, presentarà obres tan importants del repertori con la Fantasia Bètica de Manuel de Falla, el Pelele de Granados o El Puerto d’Albèniz amb altres compositorss que han influit a aquests o bé al revés.

Joaquim Font Vídeo

      

Cartells: Joan Manel 

Reserves: konventreserva@gmail.com