AI WEIWEI I JORDI CUIXART

Fins 29 setembre 2019

 

AI WEIWEI I JORDI CUIXART

Exposició fins el 29 de setembre 2019

Konvent

El 17 de desembre de 2018 l’artista i activista xinès Ai Weiwei entrava al Centre Penitenciari de Lledoners en un acte múltiple de denúncia i solidaritat en contra de la presó dels presos polítics catalans, i també atret pel fet que Jordi Cuixart cultivés una vessant artística a través de la ceràmica, i pel pes de la cultura en la seva lluita.

 

Ai Weiwei va ser professor convidat pels departaments educatius del centre i va poder tenir contacte amb tots els presos que hi prenien part. Quan era al taller de ceràmica conversant amb Jordi Cuixart li va demanar que es descalcés i que deixes la seva petjada com una empremta en el fang. És aquesta aparentment modesta peça que s’exposa per primera vegada en primícia al Konvent de Cal Rosal.

 

Aquesta peça forma part de tota una campanya creada per Ai Weiwei on l’element clau és una bandera que conté una petjada humana, feta per commemorar els 70 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans i per conscienciar sobre els assumptes vitals, com ara immigració i vida digna per a les nacions que menys oportunitats tenen. “Fly The Flag”, amb aquest títol es desplega la bandera d’Ai Weiwei, reunint a totes les nacionalitats i cultures. Aquest símbol està directament inspirat en una sèrie de fotografies que mostren les petjades de peus de refugiats rohingyas que fugen de l’atac de soldats birmans.

 

Mentre Ai Weiwei parlava sobre drets humans mentre feia ceràmica amb Jordi Cuixart i també va ser entrevistat pels interns del Centre, fora l’esperava la seva dona amb el seu fill Ai Lao de 10 anys. El seu desig era entrar amb el seu pare, doncs ja el va acompanyar el dia anterior al locutori per conèixer Cuixart abans del curs. Tot i no poder entrar, li van fer arribar un tros de fang i unes eines, i va estar fent diferents figuretes per regalar-li a Cuixart que es van coure al forn de la presó. Aquí en teniu una.

 

Txell Bonet

 

L’exposició forma part de BÀT FOTOPERIODISME DOCUMENTAL és la proposta que es podrà veure del 13 de juliol fins el 29 de setembre al Konvent de Cal Rosal i a diferents carrers del poble d’Avià, juntament amb DIGNES, realitzada pels alumnes del Taller de Fotografia del Centre Penitenciari de Lledoners dirigit per Maria Vernet.