– Dimecres 21 de juliol 2021 – Plana de Lleida
Berni Puig presenta de la mà de CCCB i Konvent –El preu de la fruita- un itinerari artístic sobre el conflicte dels treballadors temporers a la Plana de Lleida
Reserves exhaurides: https://www.cccb.org
Descarregeu-vos l’itinerari en pdf aquí.
El proper dimecres 21 de juliol es presentarà a Lleida El preu de la fruita, un treball d’investigació artística deBerni Puigal voltant del conflicte dels treballadors temporers de la fruita a la Plana de Lleida, produït pel CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) i publicat com a Itinerari Simbiòtic, un dels programes de contingut complementaris de l’exposició Ciència Fricció. El treball proposa un itinerari per la Plana de Lleida amb àudios i textos que documenten la visió de l’artista de la problemàtica, a més d’una intervenció artística i simbòlica en la que Berni Puig ha sembrat de peces ceràmiques de fruita la ciutat de Lleida amb l’objectiu d’obrir el debat al voltant d’aquest element, com a catalitzador d’un ecosistema en conflicte. El treball ha comptat amb la coproducció de Konvent (recentment premiats amb el I Premi de Patrimoni i cultura del Temps de les Arts), l’acompanyament de Cultura del Bé Comú i la col·laboració de la Plataforma Fruita amb Justícia Social.
A les Terres de Lleida cada any es cullen 700.000 tones de fruita dolça, el 80% del total de la producció catalana, la meitat de les quals s’exporta a mercats d’Europa, Xina i Aràbia Saudita. La seva recol·lecció i distribució requereix de campanyes molt intensives que generen tensions, en especial, a l’ecosistema laboral, social i mediambiental de la regió. L’estiu de 2020 i en plena pandèmia, Lleida va saltar als mitjans en el context de la campanya de la fruita, degut a la presència de centenars de treballadors temporers dormint al carrer. Aquesta circumstància va fer aflorar la greu vulneració de drets laborals i socials d’aquest sector econòmic, fet que va cridar l’atenció a Berni Puig, que en aquell moment es trobava pintant la seva obra Omnipresent a l’església de Penelles, a escassos 40 km de la capital. Amb l’aspiració de construir una visió pròpia sobre el tema i d’aportar una proposta des de la creació artística, l’artista es va posar en contacte amb diversos actors de l’ecosistema en conflicte durant el mes de juny de 2021, en una residència d’investigació a Lleida.
El preu de la fruita és l’itinerari que ha resultat d’aquesta documentació, amb àudios enregistrats al llarg del procés i amb una proposta d’intervenció artística i simbòlica al carrer de la capital catalana de la fruita de pinyol. L’itinerari fa un repàs a diversos agents i elements que configuren l’ecosistema en conflicte al voltant de la fruita: el model d’explotació agrícola, la pagesia, els treballadors temporers, els activistes o les conseqüències socials de la problemàtica. Cada punt de l’itinerari està acompanyat per un text i una gravació documental, amb entrevistes, captacions sonores i declaracions dels implicats. En el seu punt final, l’artista situa al públic a la ciutat de Lleida, en un entorn intervingut de la seva mà i de forma simbòlica amb peces ceràmiques de fruita que promoguin una visió crítica i pròpia de la problemàtica.
La presentació serà el dimecres 21 de juliol a les 19h, a Lleida, i comptarà amb la presència de l’artista, recorrerà diverses localitzacions de la intervenció artística i es podran accedir als continguts a través de radioguies. La ubicació es comunicarà a les persones amb entrada que han reservat al següent enllaç, ja que les places són limitades i actualment ja estan totes reservades.
Sobre la intervenció artística
Quin significat té la fruita per cadascú de nosaltres? On el consumidor hi veurà un aliment, el temporer hi veurà un modus vivendi, l’activista l’explotació i vulneració de drets i l’empresari, el benefici econòmic. La intervenció simbòlica de Berni Puig sembra de peces ceràmiques de fruita la ciutat de Lleida. Com en un bodegó dispers, l’artista interpel·la a totes i cadascuna de nosaltres amb l’objectiu d’obrir el debat al voltant de la fruita, l’autèntic catalitzador d’un ecosistema en conflicte.
Berni Puig (Castellbell i el Vilar, 1990) és artista visual. Format com a il·lustrador a l’Escola Massana de Barcelona (Catalunya) i gravador al Centre Internacional de l’Estampa Contemporània de Betanzos (Galícia), des del 2017 resideix al Centre Cultural i Artístic Konvent de Cal Rosal (Barcelona) on hi té l’estudi, alhora que participa de la gestió del centre. L’any 2020 executa Omnipresent, l’obra més important i significativa de la seva trajectòria artística, a l’església de Penelles, una de les primeres esglésies en ús intervingudes per un artista contemporani. És arrel d’aquesta estada a les Terres de Ponent que s’interessa pel conflicte al voltant de les treballadores temporeres de la fruita.
Sobre els Itineraris Simbiòtics
Itineraris Simbiòtics és un cicle de sis passejades per diferents ecosistemes, urbans i no urbans, de la mà d’artistes, científics i pensadors.
El programa convida a participar en una sèrie de rutes per la ciutat de Barcelona i per altres enclavaments del territori català, basades en la identificació i l’observació d’una forma de vida, una relació entre espècies o un ecosistema en conflicte. Cadascun dels itineraris té com a fil conductor una narració col·laborativa i interdisciplinària elaborada, conjuntament, per una persona de l’àmbit artístic i una d’una altra disciplina, pràctica o àrea de coneixement. Aquests relats ofereixen noves cosmovisions, altres maneres d’interpretar la nostra existència i el món, on les delimitacions que habitualment establim entre disciplines, entre cultura i natura, entre allò humà i la resta, queden totalment desdibuixades. Relats en els quals la ciència, l’art i altres sabers interactuen i es contaminen i ofereixen una mirada múltiple i complexa sobre els entorns en què vivim i les seves problemàtiques.
Itineraris Simbiòtics és una proposta del departament de Mediació del CCCB desenvolupada en el marc de l’exposició «Ciència Fricció».
Sobre la problemàtica
Material d’elaboració pròpia
“Un greu conflicte laboral amb terribles conseqüències socials”
El PIB agrari de les Terres de Lleida representa el 35% de Catalunya. El sector primari inclou, per exemple, la fruita (700.000 tones, el 80% de la producció total catalana) de les quals 350.000 es destinen a l’exportació a mercats d’Europa, Xina i Aràbia Saudita. Les espècies recollides són cirera, préssec, poma i pera. La recol·lecció té lloc especialment entre els mesos de maig i setembre, en especial els mesos de juny i juliol.
La fruita dolça requereix campanyes de recol·lecció i distribució molt intensives degut a les seves característiques de maduració en arbre i ràpid deteriorament, cosa que implica que ha de passar molt poc temps (en ocasions 24h) per a que arribi de l’arbre al mercat. Per aquest motiu, cada any la Patronal fa una crida de mà d’obra segons les previsions de la collita. En algunes ocasions aquestes crides generen pre-contractes, però en la majoria de casos la inundació de mà d’obra temporera la zona de recollida facilita negociar a la baixa i des d’un argument de força els salaris dels treballadors.
Segons el SOC, que rep les dades de la Patronal, el número de temporers contractats per campanya oscil·la al voltant dels 30.000. Consta però que hi ha un número elevat de treballadores sense contracte, ja sigui perquè no tenen papers o perquè se’ls nega la contractació formalitzada. Així doncs, les persones que no tenen papers es troben en una situació d’alta vulnerabilitat. L’única manera de validar la xifra de treballadores per campanya seria la de dividir les tones de fruita recollida pel número de treballadores, veient així si és raonable la quantitat recollida per jornada laboral i treballador.
Per altra banda, aquesta inundació de mà d’obra en un espai curt de temps i un territori reduït comporta necessitats d’allotjament que, segons conveni, els empresaris haurien de garantir a aquells temporers que estan a més de 75 quilòmetres del seu lloc de residència.
Per últim, la temporalitat, mobilitat i vulnerabilitat de les treballadores dificulta enormement la seva auto-organització, cosa a la que s’afegeix la comunicació al tractar-se de persones d’orígens i llengües molt diverses. I encara més, comunitats de treballadors que s’han organitzat per ètnies o nacionalitats han estat depurades i vetades de la contractació.
La problemàtica de les treballadores temporeres és, en definitiva, un greu conflicte laboral amb terribles conseqüències socials.
PREMSA
VILAWEB
Konvent, la geocreativitat i l’itinerari artístic sobre el conflicte de la fruita de Lleida
CCCB
El preu de la fruita Itinerari a càrrec de Berni Puig i les treballadores temporeres de la fruita a Lleida
REGIÓ 7
L’artista bagenc Berni Puig estrena dimecres a Lleida l’itinerari artístic El preu de la fruita
NACIÓ DIGITAL
Berni Puig crea un itinerari artístic sobre el conflicte dels temporers a la Plana de Lleida
REGIÓ 7
Berni Puig: «A vegades m’he sentit insegur»
TV3 – TN Comarques
CATALUNYA RÀDIO – Catalunya al dia
LA VANGUARDIA
https://www.lavanguardia.com/local/lleida/20210722/7617210/piezas-fruta-ceramica-temporeros.html
LLEIDA DIARI
LLEIDA.COM
LA MANYANA
UA1
TOTLLEIDA
DIARI DE BARCELONA