XERRADA I ACTUACIÓ

NEIL HARBISSON

MOON RIBAS

Dissabte 19 novembre 2016  – 19:00h

 ArtCiborg

 ArtCiborg

Els artistes Ciborg, Neil Harbisson i Moon Ribas parlaran sobre la seva experiència personal amb la cibernètica i l’art Ciborg, un moviment artístic on els artistes s’expressen a través de nous sentits creats de la unió entre cibernètica i el seu organisme. Neil Harbisson és un artista contemporani i activista cíborg britànic i irlandès amb residència a Nova York. És la primera persona del món reconeguda com a cíborg per un govern i la primera persona amb una antena implantada al cap. Va néixer daltònic però als 20 anys es va instal·lar una antena al cap que li permet escoltar els colors. L’antena està implantada al seu crani i li permet percebre colors que són fora de la visió humana, com els infrarojos i ultraviolats. Moon Ribas té una extensió sensorial al seu colze que li permet sentir terratrèmols a través de petites vibracions. Aplica aquest nou sentit al seu treball artístic.

+ Percussió sísmica (performance de Moon)
Percussió sísmica és un solo de bateria on el ritme de la peça està dictat per el rime de les plaques tectòniques. És una peça que transposa l’activitat sísmica que té lloc al nostre planeta en so, en una composició musical que permet a l’audiència connectar amb el batec del planeta, els terratrèmols. Aquesta peça pot ser presentada en dues formes. Una es basa en els terratrèmols a temps real, és a dir, cada cop que hi ha algun terratrèmol com a mínim de grau 1 en l’escala de Richter durant la performance, Moon tocarà el timbal d’acord amb la intensitat del terratrèmol que s’estigui succeint en aquell precís moment. Si no hi ha terratrèmols no hi haurà so. La peça pot ser interpretada també amb terratrèmols que ja han passat en un lloc específic. Moon crea una qualificació basada en els terratrèmols que han tingut lloc en un lloc específic (Mèxic, Alaska, Grècia…) per un període de temps específic (50 o 100 anys). Totes les dades recol·lectades són transformades en una composició que es toca en 10 minuts. Percussió sísmica és una perfomance on la Terra esdevé la compositora de la peça.
+ Concert Espacial (performance de Neil)
Tenir connexió a internet al seu cap, el Neil és capaç de rebre colors d’altres parts del món, d’altres dispositius externs o fins i tot des de satèl·lits. El Concert Espacial és una peça on en Neil connecta el seu cap a l’estació espacial internacional de la NASA que li permet percebre els colors de l’espai i els interpreta a l’audiència. Les notes es van superposant creant un so atmosfèric basat en les freqüències dels colors de l’espai. Percebre els colors de l’espai pot ser una mica aclaparador ja que hi ha molta radiació en la freqüència dels ultraviolats (aguts) i infrarojos (greus) així que quan ell fa Concerts Espacials ens permet experimentar les freqüències dels colors que van més enllà de la vista humana i que normalment no percebem aquí a la Terra. Aquesta combinació del so d’aquests colors és molt diferent a la que fa en els concerts de colors quan utilitza l’espectre de colors visuals.

DIARIO VICE 17/01/2017

IMATGES KONVENT:


neil11

neil10

neil9

neil1

neil6

neil8

neil4 neil5

neil3

m1

m3

m4

m2

 

GRAVACIÓ DOCUMENTAL DIARIO VICE (Moon Ribas/Konvent)

m7 m9 m6 m5 m10 m8