TRANSFIGURACIÓ

– EXPOSICIÓ PINTURA –

Fins 31 agost 2024

TRANSFIGURACIÓ pintura a l’entorn de la figura.

De l’11 de maig a finals juny
Inauguració 11 de maig 2024

Amb Transfiguració, els murs antics del Konvent, un espai carregat d’història i transformació, es converteixen en llenços per a les visions contemporànies sobre la figura per part d’onze destacats artistes.

Per comprendre a fons la importància històrica i les influències de la figura en la pintura, és essencial reconèixer com aquest element ha estat fonamental en l’expressió humana des de l’antiguitat fins als moviments artístics contemporanis. La representació de la figura humana no només ha servit per documentar característiques físiques, sinó que també ha estat un mitjà per explorar temes més amplis com la identitat, la societat, la religió i la psicologia.

En les cultures antigues, com l’egípcia, les figures no només representaven la realitat física, sinó que també incorporaven valors espirituals i polítics significatius. Durant l’Edat Mitjana, la figura humana va adquirir un caràcter més simbòlic i espiritual, especialment en l’art religiós. El Renaixement va marcar un punt d’inflexió cap al realisme i l’humanisme, mentre que el Barroc va introduir una exploració més profunda de la llum, l’ombra i el dramatisme. Amb el Modernisme, va sorgir una tendència cap a la distorsió i la fragmentació de la figura, mentre que en l’art contemporani, la figura es pot utilitzar per qüestionar les normes socials, les identitats de gènere i les polítiques del cos.

Així doncs, cada període històric ha aportat noves dimensions a la representació de la figura, mostrant la seva capacitat d’adaptació i la seva rellevància com a vehicle de les preocupacions contemporànies.

En aquesta mostra, cadascun dels artistes ofereix una exploració profunda i personal de la realitat, des de perspectives diverses i estils artístics variats. Amb la figura com a eix central Oriol Enguany, Nathalia Lasso, Cameron Blissart, Martí Roca, Anna McNeil, Almaro Studio, Elisa Capdevila, Alba Febre, Mateu Targa, Pablo Astrain i Elsa Guerra conjuguen una celebració de la forma, la figura humana, els paisatges i els objectes tangibles, interpretats a través dels ulls únics de l’artista.

ORIOL ENGUANY

NATHALIA LASSO

CAMERON BLISSART

MARTÍ ROCA

ANNA MCNEIL

ALMARO STUDIO

ELISA CAPDEVILA

ALBA FEBRE

MATEU TARGA

PABLO ASTRAIN

ELSA GUERRA

 

ALMARO 

Artista multidimensional el treball del qual sorgeix d’un procés co-creatiu ampli. Les seves expressions artístiques abasten la performance, la videocreació, el dibuix i la pintura, i aquesta és l’eix principal. Es va graduar a la Facultat de Belles Arts de la seva ciutat i posteriorment va completar un Màster en Producció Artística Interdisciplinar. Quan va començar a representar cossos il·luminats després de la pantalla, la seva investigació es va començar a interessar en com la pintura pot reflectir la llum.

     Comença a l’edat de 15 anys, quan descobreix un antic maletí de pintura pertanyent al seu pare al soterrani de casa seva. Des d’aquell moment, la seva passió per l’art es va encendre. Tres anys després destaca per la creació de cartells i estendards d’art religiós, una pràctica que va abandonar. Anys més tard, reprèn aquest camí des d’una recerca espiritual introspectiva en submergir-se a la filosofia oriental Reiki. Aquesta trobada va marcar un canvi significatiu en la seva perspectiva artística i el va portar a explorar l’abstracció de l’energia subtil. Actualment, combina aquesta exploració amb un naturalisme simbòlic a la seva obra, projectant llum sobre la figura humana i interpretant-se al llenç.

 

ELISA CAPDEVILA

Pintora i muralista barcelonina. Va començar la seva formació en dibuix i pintura clàssica als vint anys després d’abandonar una carrera al camp de les ciències de la salut. Durant l’etapa acadèmica va començar a pintar murals pel seu compte, disciplina que li va interessar i va decidir continuar desenvolupant.

Com a muralista, la seva obra s?impregna de l?interès que l?artista mostra pels temes humans, com les relacions personals, la intimitat i la vida quotidiana. L’artista investiga aquests temes trobant la seva veu en la fusió de la tradició artística i l’expressió contemporània. A nivell internacional podem destacar la seva participació a festivals d’art públic de França, Itàlia, Bèlgica, Alemanya, Portugal, Islàndia i l’Índia.

Complementàriament a la seva faceta d’artista urbana, Elisa desenvolupa la seva obra sobre llenç, la qual ha estat exposada a diverses ciutats d’Espanya, a França ia Miami. El 2021 Elisa va realitzar la seva primera exposició individual a Barcelona titulada “A què sap el silenci?”

 

CAMERON BLISS

Les figures de Cameron Bliss, tant si es troben en interiors complexos com en fons simples, criden l’atenció de l’espectador amb la seva mirada fixa. Els seus subjectes semblen atrapats en un moment suspesos en el temps. Bliss diu que les seves figures són totes, d’una manera petita o altra, un autoretrat que representa un record del seu passat, un somni o fins i tot un malson.

Figures exquisidament pintades, contorsionades i reflexionades, algunes, inquisitives i reflexives, Cameron Bliss estudia la figura femenina en entorns mundans i luxosos. Les seves pintures tenen un estampat complex, ornamental i iconogràfic, representant un moment en el temps per a cada figura central del seu hàbitat. En la tradició de pintors com Egon Schiele, Gustav Klimt i Edward Hopper, Bliss superposa cada peça amb oli sobre tela per convidar l’espectador al seu món de personatges en joc, en pose, amb mirades pacíficament seductores. El seu amor pels patrons, el paper pintat, l’arquitectura, la botànica i la roba produeix una representació rica i equilibrada de pintures colorides i atractives que són alhora imaginatives i captivadores. L’obra encarna la modernitat, l’anhel d’un temps més senzill i ens fa saber que de vegades és més important ser que fer.

 

NATHALIA LASSO

Es va formar en il·lustració editorial, gravat i pintura clàssica. Durant el seu pas per Emirats Àrabs Units, on va residir per cinc anys, va impartir classes de dibuix i pintura a Tashkeel i va participar a Art Dubai el 2016 re interpretant tres performance de Cheryl Pope i Maria José Arjona baix supervisió.

La seva obra gràfica ha estat exposada a Espanya, Unió dels Emirats Àrabs, Estats Units i Colòmbia. Hi aborda temàtiques com a identitat en relació al territori i memòria a través d’arxiu personal i trobat. Davant d’aquest es planteja la seva resignificació en alterar-lo i manipular-lo, creant noves narratives amb imatges en desús.

Actualment resideix i treballa a Madrid on continua impartint classes de pintura i desenvolupant la seva pràctica artística multidisciplinar que abasta principalment dibuix, pintura, instal·lació i vídeo.

L’arxiu té la capacitat de remetre a la universalitat de l’experiència humana. En aquesta sèrie convergeixen el fitxer fotogràfic trobat i personal. En el primer cas, l’arxiu es compon d’imatges trobades a mercats, preses de diferents ciutats com Madrid, Barcelona, ​​Sevilla, Kyoto, Moscou o Leiria. Per la seva banda, el fitxer personal es compon d’àlbums familiars procedents de Colòmbia.

La Casa a Llamas és un projecte multidisciplinari que explora el concepte d’identitat a través de arxiu fotogràfic personal i trobat que dialoga entre si creant noves narracions i interpretacions. La sèrie indaga al voltant de la idea de ruptura partint del desplaçament geogràfic de Colòmbia a Espanya.

MARTÍ ROCA BALCELLS

Graduat com a dissenyador gràfic a la Universitat BAU, compagina aquesta professió amb la de pintor. Totes dues activitats es complementen: el disseny com a actitud conceptual i la pintura com un procés més lliure i intuïtiu. Actualment, treballa a l’estudi de disseny La Casa de Carlota, en el procés creatiu del qual col·laboren professionals i artistes amb diversitat funcional.

L’obra de Martí fusiona rostres, cossos, plantes i formes orgàniques, jugant amb la figura humana a través de la taca mitjançant pinzellades i creant un diàleg entre allò salvatge i allò racional.

El circ, l’arbre i la casa:

Entre l’asfalt i l’emergència climàtica, entre una feina 24/7 i “too many drugs pero muy poco espíritu”, entre l’amor per la ciutat i voler convertir-se en aigua. Entre la ràbia i el privilegi.

Aquesta mostra respon a una exploració plàstica personal de l’autor que combina les textures urbanes i gestuals de l’esprai amb d’altres més pròpiament pictòriques per tal d’expressar aquestes dualitats.

 

ORIOL ENGUANY

Artista dels quals uneixen art i vida, la producció de la qual es pot definir més pel denominador comú d’una actitud compromesa, generosa i plàsticament expansiva abans que per cap disciplina en particular. Aquesta actitud, juntament amb una determinada sensibilitat estètica de l’acolorit i el cru, ho uneix a una constel·lació d’altres artistes contextualment pròxims que en major o menor grau, o almenys en aquells meravellosos anys 2015-2017, es podien relacionar amb la idea d’una sub-*sub-*subcultura a la qual alguns van cridar Trashpreciosisme. Fins ara, la base d’operacions d’Oriol ha estat el mas Can Coriol —a Constantí— però gradualment, a causa de la necessitat de desplaçar-se per a dur a terme les seves múltiples activitats artístiques, ha anat reafirmant-se en la seva identitat com a nòmada.

Text Marc O’Callaghan.

ANNA MCNEIL

La seva obra està inspirada per l’experiència viscuda i explora les relacions en temes com ara la intimitat, la comunicació, la identitat i la memòria emocional implícita.

Partint d’imatges de la seva memòria i de recursos visuals trobats, la pintura juga amb el llenguatge tant figuratiu com abstracte i a través del poder de la suggestió vol involucrar l’espectador en un diàleg.

Anna McNeil és una artista britànica, va néixer a Escòcia, va créixer vivint al Regne Unit i Europa abans de mudar-se a Barcelona el 2007, on resideix actualment. Va estudiar Belles Arts a Bath el 2002, el 2015 i el 2016 va estudiar amb el pintor Varda Caivano a l’Acadèmia de Salzburg i, més recentment, va participar al programa Turps Studio a Londres 2016-17 i al curs Correspondència 2020-21. Treballant entre estudis a Barcelona i Londres, ha exposat el Regne Unit i Europa, a la galeria Arusha d’Edimburg i ha participat a diverses fires i festivals d’art. Ha rebut el Jacksons Art Prize de pintura figurativa a Londres 2021, premi Humet Saula 2014 i 2022, i va ser finalista del Lynn Painter-Stainer Prize al Regne Unit el 2017.

 

ALBA FABRE SACRISTÁN

Pintora i muralista de Barcelona. El 2013, va deixar els seus estudis a Educació Social per endinsar-se al món de l’art. La seva obra es caracteritza per un estil figuratiu amb influències de l’impressionisme i s’enfoca a l’exploració de temes psicològics, especialment pel que fa a les relacions interpersonals i intrapersonals. Alba demostra un interès particular per explorar el llenguatge visual, utilitzant el color i la forma com a elements centrals a les seves obres.

 

MATEU TARGA

artista visual nascut a Girona. Va estudiar Art i Disseny a l’Escola Massana de Barcelona i a l’Institut Tecnològic de Monterrey, al campus Guadalajara (Mèxic). Des dels seus inicis ha utilitzat la pintura a l’oli com a mitjà, tot i combinar aquesta disciplina amb altres com la instal·lació, l’art urbà i el muralisme. A la seva feina hi ha una clara intenció d’explicar les sensacions experimentades a la seva vida a través d’imatges suggeridores per la seva contextualització, jugant sovint amb l’humor o la poesia visual. Els subjectes de les seves pintures representats a través de la figuració realista passen pel tamís del traç i la gestualitat, adaptant-se en cada cas a la imatge, la paret i el context. L’artista forma part de l’equip del Centre Cultural i Artístic Konvent de Cal Rosal.