QUERALT RIERA – Taller de teatre documental –

– 22 de juliol 2023 –

TALLER DE TEATRE DOCUMENTAL AMB QUERALT RIERA

KONVENT / 22 DE JULIOL 2023 / 11-14h i 16-19h

Per més informació i inscripcions: formaciokonvent@gmail.com // 646294350

 

PROPOSTA DE CREACIÓ ESCÈNICA

El teatre documental veu directament de l’experiència i les vivències. Transformar el material que neix al grup de treball en una obra de teatre documental. A partir dels temes, idees, propostes… que sorgeixen del mateix grup.

En un grup reduït seguirem el procés de creació d’una peça escènica. El teatre documental es basa en els testimonis reals, en vivències i experiències que es posen en comú. El talent dels participants servirà per a crear un flux de veus, tant global com local. Escoltar-nos i fer créixer la nostra pròpia visió del món, de les idees… Proposo un taller d’empoderament i d’identitat.

Internet i les xarxes socials ens converteixen en usuaris que llegeixen tot el dia, i escrivim molt. No obstant això les lectures no solen ser ni llargues ni de qualitat literària. Aprendre a comunicar-se, a trobar gust en les paraules, en els missatges que creem…, ens ajuda a trobar la nostra pròpia veu, a ser crítics amb els discursos que s’imposen com a tendència i a generar idees noves. Escriure per explicar qui som, escriure per explicar on vivim, i on i amb qui volem viure.

“La veu pròpia de cadascú de nosaltres, original i genuïna”

PROJECTE DE CREACIÓ ARTÍSTICA

Sovint les situacions de la vida són inesperades i lluny de les nostres expectatives. La història de l’art i la literatura són plenes d’exemples de creadors que han transformat els avatars d’una vida estroncada en peces úniques. La particularitat de cada individu n’és la seva grandesa, la seva força, el pilar que l’ha de fer tirar endavant i omplir la seva autoestima. Escoltar-se a un mateix. Escoltar la veu interior. Reconèixer-se únic. Aquest és el punt de partida d’aquest projecte. Mostrar QUI SOM, i no jutjar. Només deixar que flueixi allò que vulguem/puguem dir. De la manera més fàcil possible, sense pressió ni expectativa. La desubicació pot ser també un referent que ens ubiqui a l’ARA i AQUÍ.

LES FORMES

L’Art només pot existir si hi ha veritat i una mirada cap a l’interior d’un mateix. Com deia Anton Txèkhov en una carta al seu germà: “Nunca se debe mentir. El arte tiene esta grandeza particular: no tolera la mentira. Se puede mentir en el amor, en la política, en la medicina, se puede engañar a la gente e incluso a Dios, pero en el arte no se puede mentir”

Donar forma a les idees és un dels eixos del procés creatiu. La literatura i les arts escèniques seran els nostres punts de partida. Escriure. Aquest recurs que tots usem en moments concrets. Per necessitat o per gust. Cercar les paraules concretes, tenir intimitat amb un mateix una estona. Posar ordre o anar al fons d’una idea, d’un pensament… I escoltar els textos resultants i guiar aquest impuls narratiu cap a sensacions que ens facin bé. Sentir-nos bé, perquè ens escoltem. Les arts escèniques. De vegades amb les paraules no n’hi ha prou i cal anar més enllà. Mirar. Enfocar. Dirigir. Projectar… Donar veu a personatges que som nosaltres mateixos però dels que cal que ens allunyem per a entendre’ns. El distanciament.

L’objectiu fonamental del taller serà establir un vincle entre els conceptes: intimitat-creació-escena. Buscarem la seva concreció a través de la realització del pre-projecte:

-Presentar el pre-projecte d’una peça acabada i de qualitat.

-Participar d’eixamplar el prisma cultural.

-Acostar mirades i veus diverses al fet cultural.

-La interculturalitat.

-L’experimentació creativa.

-Potenciar “L’amor a l’Art”.

 

Queralt Riera CV

Graduada en Direcció Escènica i Dramatúrgia a ESAD-Eòlia, 2018. Ha fet d’autora, directora d’escena, mestra d’actors i productora.

Beca Carme Montoriol, 2021. Premi Adrià Gual, 2019. XXXVII Premi de Teatre Ciutat de València, 2019. Finalista a les edicions XLII i XLIV del Premi Born de teatre, 2017 i 2019. Premi Octubre de Teatre Pere Capellades, 2018. SGAE “Autor Express 2018” amb l’obra “Aquí”. Finalista a la 12ª, 14ª, 15º edició del Premi Quim Masó, 2018, 2020 i 2021. Beca Odisseu per a Creadors Emergents, 2018.

Dirigeix la seva pròpia escola d’actors per a cinema i teatre a Barcelona fins el 2013 Art Actors.

Com autora i directora estrena a Madrid: a Los Teatros Luchana “No Love No Sex” el (2017). “Todos” al Teatro Lara (Sala Cándido Lara) el 2018. I, també “Aquí” al Teatro Fernán Gómez, 2019.

A Barcelona: “Aquí” a la Sala Atrium, 2018. El 2019 “L’Amor (no és per a mi, va dir Medea)” al Teatre Eòlia I+D. També “Amor mor” a l’Escenari Joan Brossa, “De Dol” a la Sala Atrium, 2020 i “Pruna” a l’escenari Joan Brossa l’abril del 2021.I, escriu “Misèria” per al Festival Grec, 2021. Així com “Les Coses” per al Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a Maria Barbal, 2021.

Llibres publicats: Dona, Editorial RE & MA 12 S.L (2017). L’Amor (no és per a mi, va dir Medea), Editorial tres i quatre (2019). Aquí, Fundación SGAE (2019). Amor mor, RE & MA 12 S.L (2020). De Dol, Editorial Bromera (2020). I, Exit (Heart & Heat) obra en anglès a la revista digital Ítaca.

També fa uns processos d’investigació i creació en teatre documental que culminen amb les obres: “Dona’t Veu” Teatre Segarra ( 2023), “Veus de Parets” Teatre Can Rajoler (2022), “Mejar-se el cèrvol” Mercat Vell (Mollet del Vallès, 2022), “Dona Veu” Teatre Robert Brilles (2023) i “Fer el Salt” (Santa Margarida i els Monjos, 2023).

La seva obra “Dona”, inèdita a Espanya, és adaptada al cinema per la directora Marga Melià i també estrenada al “27 Festival Internacional de Teatre Universitari FITU” de Mèxic (2020).

Actualment: Prepara l’edició de les seves obres completes que publicarà AROLA Editors la propera tardor (2023). Un cicle de tres obres de la seva autoria per al Centre de les Arts Lliures Joan Brossa a Barcelona a la temporada (2023-24), i l’estrena de l’obra “Holocaust” al Festival GREC 2023.