PROJECTE DE RECUPERACIÓ VIA DEL CARRILET

Gironella

La infraestructura del segle XXI

A Sideral Arquitectura amb la col·laboració de l’equip SILVESTRES paisatgistes de Konvent i l’ajuntament de Gironella estem desenvolupant el projecte de recuperació de la via del carrilet, eix verd peatonal i pedalable, que teixeix els diferents municipis i colònies tèxtils al llarg del curs mitjà del Llobregat.

L’escletxa que deixa l’abandonament de les infraestructures del passat és l’oportunitat per a la mobilitat verda del futur.

Recuperem i conservem el patrimoni:

– Tribut a la memòria històrica de la Via del Carrilet.
– Reconnexió de les zones verdes amb les zones edificades.
– Recuperació d’un espai i regeneració del seu paisatge en clau de futur.
– Optimització dels recursos, especialment de l’aigua.
– Utilització d’espècies i varietats adaptades al nostre clima.
– Coherència i continuïtat amb el paisatge local.

 

PREMSA:

LA VANGUARDIA:

TV3

Gironella convertirà l’antic carrilet que ressegueix les colònies industrials en una via verda

CANAL TARONJA

Gironella convertirà l’antic carrilet que ressegueix les colònies industrials en una via verda

 

NACIÓBERGUEDÀ

Gironella posa fil a l’agulla per recuperar el traçat del Carrilet

AQUÍBERGUEDÀ

Gironella traurà a concurs el primer tram de via verda del carrilet en les pròximes setmanes

El carrilet era una línia de ferrocarril que unia Manresa amb Berga i Guardiola de Berguedà. Un trajecte de prop de 70 quilòmetres que passava per les moltes colònies industrials que hi ha a la vora del Llobregat. En desús des de fa anys, en alguns llocs ha quedat totalment tapat per les infraestructures que s’han anat construint, però en d’altres, com a Gironella, encara és visible per on passava. Ara l’Ajuntament s’ha proposat recuperar-lo i convertir-lo en una via verda i aquest mes de febrer licitarà el primer tram. També vol implicar els municipis veïns de Casserres, Puig-reig i Olvan per allargar l’itinerari fins als 15 quilòmetres. La recuperació del carrilet a Gironella es farà en quatre trams i el primer que veurà la llum serà el tram entre les colònies de Cal Bassacs i Viladomiu Vell. L’Ajuntament ja té el projecte executiu amb un pressupost de prop de 250.000 euros, dels quals 200.000 es finançaran amb una subvenció dels pressupostos de l’Estat. La idea és que sigui una realitat l’any 2024. L’alcalde de Gironella, David Font, explica que, amb el carrilet, “es recupera un patrimoni del passat amb una mirada cap al futur. El Konvent de Cal Rosal ha col·laborat en l’assessorament paisatgístic de l’obra, ja que es tracta d’un projecte de recuperació d’espais vinculats al patrimoni i a la història de les colònies industrials. En aquest sentit, han proposat que es respecti la vegetació ja existent i s’incorporin plantes de ribera i d’altres varietats de baix consum hídric.

CANAL TARONJA

Gironella recuperarà la via verda del carrilet

TELEVISIÓ DEL BERGUEDÀ

Gironella recuperarà la via verda del carrilet