PENSAMENT I CREACIÓ

(des)vestim(la) – Jornades de creació interdisciplinar

Dissabte 12 Maig 2018 – tarda 

 

 

JORNADES DE CREACIÓ INTERDISCIPLINAR PER INTERVENIR EN L’ESTÈTICA DE TRAÇABILITAT 

11 12 13 de maig 2018 

Les jornades estaran obertes al públic dissabte 12 maig a partir de les cinc de la tarda.

Missió

Concebut com una metàfora, (des)vestim(la) vol desvestir l’estètica de tot allò que consumim per tal de mostrar-ne la seva traçabilitat, els seus valors. Per fer-ho, impacta artísticament en els objectes de consum, per vestir-los amb noves capes que, sense la intervenció, no són visibles estèticament. D’aquesta manera, es cerca provocar l’acció d’aquella persona que contempla l’obra.     

Antecedents

Fins ara, amb l’artista Jordi Plana Pey, hem realitzat sis accions focalitzades a vestit la traçabilitat dels aliments en relació a la distancia entre producció i consum: 9spebrots; les condicions de la seva producció: pomà; els productes que realment formen conformen l’aliment: fusioTeca; al malbaratament alimentari: food waste ap(pear); al missatge polític que hi ha darrera de cada elecció de consum: patⒶta i al reconeixement del ritme vital dels aliments: espera.

 

Objectiu

Les jornades del 10,11 i 12 de maig de 2018 es conceben com un espai de creació interdisciplinar al voltant de la traçabilitat amb la voluntat de generar nous “vestits” que impactin en l’estètica d’aquells objectes/productes/serveis que consumim.

Es promou la trobada com un espai de cocreació i de recerca-acció perquè al final de les jornades ―fruït d’aquesta interacció interdisciplinar d’artistes― se’n generi una obra o un manifest o un altre resultat que convidi a l’acció.

El disseny de les dinàmiques de cocreació seran a càrrec de Pep Espelt (Director i Fundador de Konvent de Cal Rosal) i Enric Senabre i Ricard Espelt.   

 

“Programa” / apropament

 

La trobada (des)vestim(la) a Konvent parteix del principi dual de co-disseny de generar fases de divergència (on suggerir i crear possibilitats i alternatives conjuntament) amb moments de convergir (posades en comú i reflexió sobre allò desenvolupat).

De manera iterativa, a mig camí entre la metodologia de recerca i l’exploració creativa, es proposen a continuació una sèrie de passes a seguir com a seqüència temptativa de treball durant les tres jornades. Atenció, alguns dels conceptes estan encara en desenvolupament!

Informació de les accions:

http://www.desvestintaliments.cat/accions/

I d’aquesta acció d’accions amb música de Carles Viarnès:

 

 

ENRIC SENABRE – Investigador del grup Dimmons.net a l’Internet Interdisciplinary Institute de la UOC. Forma part del col·lectiu Platoniq i de l’equip fundador de Goteo.org, plataforma de crowdfunding per projectes de cultura oberta amb impacte social.

RICARD ESPELT – En el darrers anys ha treballat en una tesi doctoral que vincula el cooperativisme agroecològic i l’impacte de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).  En paral·lel, ha desenvolupat un projecte artístic i didàctic que s’articula al voltant de l’estètica i la traçabilitat dels aliments que consumim (veieu més informació en l’apartat (des)vestint aliments). Amb Enric Senabre, és membre del grup de recerca Dimmons i se’n carregarà del registre dels continguts que sorgeixin de les jornades i de la cogeneració de coneixement científic-artístic.  

NÚRIA VEGA – Apassionada amb tot el que té a veure amb Internet, tecnologia, tendències i comunicació. És presidenta de l’Associació (des)vestint aliments, que cerca contribuir, entre altres coses, a la consolidació d’un consum més sostenible basat en els principis de sostenibilitat ecològica, econòmica i de justícia social, i que té com compromís social, la distribució dels continguts desenvolupats en obert. Col·labora amb la plataforma cooperativa de compra venda de productes de proximitat, Katuma, i és sòcia de la cooperativa femprocomuns i el grup de consum els Borronets de Sant Andreu. Actualment, coordina el projecte singulars Mercat Cooperatiu Ecològic, iniciativa impulsada per la cooperativa Quèviure i Opcions de Consum Responsable.

CESC MALDONADO – Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Participa a diversos Tallers de Creació Artística del Castell de Montesquiu celebrats en el marc de l’anomenada ‘Quinzena d’Art de Montesquiu’. i dirigits pels artistes Francesc Torres, Pep Duran i el col.lectiu OVNI (Observatori del Vídeo No Identificat). Transforma des de fa 6 anys una parcel.la de terreny historicament dedicat a cultius de seca, en un ‘Verger’ mediterrani, integrant-hi un jardi sec, hort i prat autòcton. Actualment treballa com a dissenyador i productor de jardins.

JOFRE OLIVERAS – Si uno vive sujeto a todo lo convencional, uno también piensa de forma convencional y todo acto creativo queda condicionado por todo aquello con lo que se le ha educado. Entiendo el arte como una innovación constante de las diferentes formas del lenguaje. Le doy mucha importancia a la función comunicativa, por eso siempre  me centro en entenderme mas a mi mismo. Tomando conciencia del significado de cada uno de mis actos, del porqué actuo de un modo concreto, mi lenguaje se llena de contenido y consigo mi propio discurso.

HILARI MATEO/ALEX ZUBAREV – Embarcats en la recerca de les millors condicions per la generació d’idees col·lectiva. Experimenten amb ambients híbrids, analògics i digitals en els que moure’s amb llibertat i sentir-se oberts i creatius, mentre utilitzen tecnologies sense fricció per recollir les idees, en interaccions que anomenen Sparks, no serà estrany que es diguin SparksCoLab.

DAVID GÓMEZ/MÒNICA GARRIGAteixidora.net  A partir dels esdeveniments i activitats construeixen col·lectivament els relats, cartografien els actors implicats, relacionen semànticament els continguts, recopilen els materials generats per re-elaborar-los i re-utilitzar-los.

ROSA RODRIGUEZ –  Nascuda a Barcelona. Llicenciada en Disseny de Moda a EATM, amb titulació University of Southampton. En el 2001 comença a desenvolupar les seves intervencions en entorns naturals, utilitzant el tèxtil com a mitjà. Després del pas del temps, els seus teixits apareixen transformats, en pell o escorça, resultat de l’experiència viscuda pels propis teixits, en relació l’entorn habitat. El desenvolupament d’aquesta línia, la va portar al Perú on va treballar en el Museo de Sitio Huaca Pucllana, al departament de Conservació i Restauració Tèxtil, així com en altres projectes arqueològics, entre ells el treball amb mòmies. Aquest treball la va instruir sobre els Rituals Funeraris de les cultures precolombines. Després va viatjar a Mèxic on es va vincular estretament amb les tradicions dels Pobles Originals Americans. Actualment combina la seva feina artística amb la recerca i desenvolupament de noves tecnologies integrades en el tèxtil, al Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat.

MONTSE ROSELL – Periodista entusiasta de la gestió comunicativa. És responsable de comunicació de la Federació Catalana de Voluntariat Social, gestionant l’enfortiment de la seva àrea de Voluntariat, Economia Social i RS. En aquest sentit, coordina El Mercat Social, la plataforma de difusió i venda en línia de productes i serveis d’Economia Social i Solidària. És membre de l’associació (des)vestint aliments.

 

 

 

PREMSA:

10/05/2018 – MANRESADIARI.CAT 

Jornades de creació interdisciplinar per intervenir en l’estètica de traçabilitat

 

PUBLICACIÓ CCCB LAB febrer 2019