NILAK-CIRC/CABARET

30 juny  2018 – 20:00 – 5€

 

CIRC/CABARET:

DISSABTE 30 JUNY 2018 – 20:00h – 5€

KONVENT

 

El projecte Nilak vol apropar el circ i les arts escèniques a les comarques catalanes sense equipaments teatrals. El projecte es basa en el caràcter nòmada del circ, per tal de fer arribar sobretot el circ, però també les altres arts escèniques, a petits nuclis urbans que actualment no gaudeixen d’oferta d’arts escèniques.

Segons les dades de les Estadístiques Culturals de Catalunya del 2017 del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el 26% de les comarques catalanes (Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Conca de Barbera, Garrigues, Lluçanès, Moianès, Montsià, Pallars Sobirà, Priorat, Terra Alta i Vall d’Aran) no tenen cap teatre, i entre el 2011 i el 2015 el circ ha representat el 2,2% de la programació teatral.

Nilak basarà la seva programació en les propostes de circ contemporani de diferents companyies catalanes, per tal d’apropar les noves dramatúrgies a comarques en què no es poden veure espectacles d’aquest tipus. Aquesta carpa permetrà obrir nous circuits de programació, donar visibilitat a les companyies residents a Catalunya i acostar la mirada de les arts escèniques contemporànies a tots els públics.

Nilak proposa una estada de dues setmanes en cada població per poder realitzar un conjunt d’activitats a través de les quals fer una immersió al territori: espectacles, creacions, exposicions o tallers. Activitats que pretenen apropar les arts escèniques a la població i treballar conjuntament entre els artistes i els habitants per poder facilitar l’interacció i la coneixen a d’aquestes arts en primera persona.

El projecte està impulsat per diverses companyies de circ i dansa contemporània de Catalunya, artistes audiovisuals i plàstics i vol ser una plataforma oberta a totes les companyies residents al territori.

Nilak vol iniciar la gira al març de 2019 i vol arribar a 12 pobles l’any per poder oferir una programació a les 12 comarques que no disposen d’intraestructures. Actualment el projecte compte ja amb 6 pobles adherits per la temporada 2019.

El projecte es troba en la fase de recerca de finançament privat i públic per l’adquisició de les infrastructures que permetrà la realització del projecte.

Cartell: Mariona Tolosa

 

VÍDEO REALITZAT A KONVENT:

 

 

 

PROPOSTA REALITZADA AMB LA COL·LABORACIÓ DEL CANTI A LA FONT:

 

CANTILAFONT:

KONVENT, CANTILAFONT I NILAK i la cultura de perifèria

El Konvent i el Festival Cantilafont han trobat la necessitat de sumar esforços per posar sobre la taula un projecte que suposa una forma de veure i entendre el món cultural – i més enllà d’aquest – : NILAK. El projecte de circ teatre itinerant que pretén acostar les arts escèniques i la cultura a tots aquells pobles on no hi ha teatres. I és que en són un 26% de tot Catalunya les que no en tenen, segons dades estadístiques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Això ens ha de fer pensar. Ens hem d’obligar a sortir dels circuits culturals ja establerts, consolidats i reconeguts i crear-ne de nous.

Fer arribar el circ contemporani a pobles on la cultura, a vegades, queda oblidada, és essencial i necessari. És per això que des del festival Cantilafont es vol contribuir i sumar en aquest projecte per reivindicar la carpa de circ com un punt d’inflexió del circuit cultural actual i futur.

El Cantilafont fa quatre anys que programa circ i actualment programarà dansa per primer cop. Ho fa de forma nòmada, com Nilak, davant la necessitat d’acostar al Lluçanès i a tots els seus pobles de pocs habitants llenguatges que han estat pràcticament inexplorats allà.

Nilak, el Konvent i el Cantilafont són 3 projectes amb un únic objectiu: descentralitzar la cultura i reconstruir la identitat de llenguatges escènics com la dansa i el circ que no estan a l’imaginari col·lectiu de tothom i que són una eina de transformació social i una arma d’expressió massiva.

Perquè el circ i la resta d’arts escèniques es transformen i ens transformen. Cal que en parlem. Que ho posem sobre la taula; visibilitzar-ho, cuidar-ho, lluitar-ho i reivindicar-ho. I cal fer-ho junts.

El Cantilafont és el Festival d’Arts del Lluçanès. Cada any itinera per un poble diferent del seu territori. Neix amb la intenció de descentralitzar la cultura i demostrar que lluny de les grans ciutats, al Lluçanès, la cultura també està viva i és de qualitat.

Aposta per una proposta musical, d’arts escèniques i gastronomia de proximitat, apropant nous llenguatges entre artistes consolidats i projectes emergents, a nivell nacional i internacional. 

 Enllaços del Cantilafont on podeu saber més del projecte:

 

www.cantilafont.cat

Facebook: http://bit.ly/2thJMtn

Instagram: http://bit.ly/2rWRapt

Twitter: http://bit.ly/2shhh9Y

 

cabaret nilak konvent from ÚLTIM VALS on Vimeo.