JORNADES COLÒNIES INDUSTRIALS

MIGRACIONS

IV Jornades de les Colònies Industrials

 7 8 i 9 d’octubre 2016 

            “Migracions” és el nom de les “IV Jornades sobre colònies industrials” que se celebren al Berguedà. Un any més, aquestes jornades tenen lloc amb la voluntat de posar en valor i difondre el potencial de les colònies. Art, gastronomia, patrimoni i cultura revitalitzen uns espais que en el passat foren cabdals per al desenvolupament industrial del país i que miren cap al futur sense oblidar els seus origens.

Enguany les Jornades versaran entorn la temàtica de les migracions de població. Un tema de passat i de present. Les colònies foren terra d’acollida per a persones vingudes d’arreu. Al llarg de la història els moviments migratoris han marcat la vida de moltes persones, deixant rastre en manifestacions artístiques, dinàmiques socials i marques identitàries.

Divendres 7/10: 

19:30 Sessió Musical  a Logos Berguedà: “L’Emigrant” – Ametlla de Merola

Sessió centrada en  els sentiments de nostàlgia i enyor dels emigrants amb músiques de Verdi, Borodin, Zemlinski i Serrat .

L’EMIGRANT

A Catalunya el fluxe migratori que es produí els anys quaranta i cinquanta del S.XX per cobrir la demanda de mà d’obra que necessitava el sector tèxtil fou molt nombrós. Milers de persones vingudes majoritàriament del sud de la península s’establiren al Berguedà per treballar a les Colònies Tèxtils, families que buscaven un futur millor per a ells i els seus fills. És inevitable que les migracions, encara que diverses, produeixin en els qui les protagonitzen sentiments d’enyorança, melangia i nostàlgia per aquella terra o país que s’ha deixat enrera.

En aquesta sessió musical veurem i escoltarem fragments d’òpera, simfonies i cançons que ens parlen de l’enyor de la patria, com ara “Nabucco” i “Aida” de Verdi, “El príncep Ígor” de Borodin, la “Simfonia Patètica “de Txaikovski, “L’Emigrant” d’Amadeu Vives, “Cançons d’Exili” de Zemlinski, el testimoni de Pau Casals i algunes cançó de Joan Manel Serrat.

Sessió +Sopar =18€. Cal Reserva prèvia a Logos 93 820 41 93

23 :30h  Continuació al Konvent amb la sessió musical  de Nostàlgia i Enyor via Streaming – Cal Rosal

La migració de la cultura. Quan al teu país no et dóna sortida ni llenguatge, el destí és el món. Ea7_dmZ (Míriam Casal) realitzarà una actuació des de Manchester. Existeix un gran paral·lelisme entre aquesta ciutat i la nostra comarca. Manchester va ser la primera ciutat industrialitzada del món i va exercir un paper central durant la Revolució industrial. Es va convertir en el principal centre internacional de la fabricació tèxtil i de fil de cotó.

Per altre banda,  Ea7_dmZ desenvolupa la seva activitat cultural a Manchester, on va migrar després de trobar-se orfe cultural a Barcelona. Amb aquesta proposta Konvent uneix llenguatges. Stream, és el corrent que generava energia a les nostres fàbriques i actualment genera comunicació.

Dissabte 8/10: 

Bus d’època recorrent les colònies: Un antic autobús de Línia de la companyia Sagalés recorrerà de 10h a 18h el tram de carretera entre l’Ametlla de Merola i Cal Rosal fent parada a colònies i municipis. Pujar-hi és gratuït.

Portes obertes amb visites guiades gratuïtes  a: Logos Berguedà, Museu de la Colònia Vidal, Centre d’interpretació de l’església de Cal Pons, Torre de l’amo de Viladomiu Nou i  Konvent.

Exposició Fàbrica BERGOLVAN (Costat carretera) – Cal Rosal: Konvent vol remarcar la rellevància que les persones immigrants van tenir, en la seva època, en la construcció d’una nova vida social a les colònies, i fer-ne un paral·lelisme que eludeixi a la situació de la immigració actual, en la que també s’intueix una empenta a la renovació en les formes relacionals i socials, tal i com va passar en el moment de creació de les colònies, a part de prendre consciència de l’estat de deixadesa i oblit d’alguns espais de gran valor patrimonial.

abril-5Horari de visites guiades:

16h i 17h Dissabte i Diumenge -Visites guiades a la fàbrica de Cal Rosal- Konvent

       Som el que som. El nostre llegat té un potencial incalculable. La majoria de nosaltres hem vist créixer i caure tots aquests edificis. Des de Konvent, vetllem i creiem en les parets que alguns només hi veuen munts de runa. Per aquest motiu, volem mostrar-vos les nostres realitats i el nous projectes culturals i territorials per aquest 2017.

11h i 16 Portes Obertes a  Colònia de Cal Vidal

11h i 12h  i 14:30 i 16h Visites guiades a la  Torre de l’Amo  de Viladomiu Nou

10:45h i 15:50 Visita al Centre d’interpretació de l’església de Cal Pons

 

18:30h  Gran Visita teatralitzada + sopar a peu dret al Museu de la Colònia Vidal:

Un viatge en el temps. Abandonar el camp per entrar a la fàbrica. La colònia és una terra promesa: estabilitat, seguretat, una llar. Però…..això durarà per sempre?

Preu visita + sopar: 10 euros. Reserves a: 938290458 o museu@museucoloniavidal.org

Diumenge 9/10: 

10:30h Benvinguda i Presentació de les IV Jornades de les Colònies  amb el president del Consell Comarcal, l’Alcalde de Puig-reig i membres de la organització. Passi del vídeo promocional de les colònies.

11h-12:30h Taula rodona. Migracions del passat i del present.

Versarà entorn les migracions de població del passat, com la que va tenir lloc per omplir de població les colònies industrials del Berguedà, i també les migracions de població actuals.

Amb la participació de:

Anna Cabré i Pla: Geògrafa. Catedràtica de Geografia humana per la Universitat Autònoma de Barcelona. Experta en Demografia, directora honorària del Centre d’estudis Demogràfics i professora emèrita de la UAB.

Juanjo Mora: Nascut a Almeria el 1944 i arribat a Catalunya el 1954, va cursar estudis professionals i va treballar al taller mecànic de la fàbrica tèxtil de L’Ametlla de Merola. Aportarà els seus records i vivències.

Xavi Rosiñol: Periodista d'”Els matins” de TV3. La temporada passada, dirigia i presentava “La tribu de Catalunya Ràdio”. El 9 de maig del 2016, el programa es va emetre des del camp de refugiats d’Idomeni, amb la participació del grup Txarango. Durant tot l’any, va fer una trentena d’entrevistes i reportatges encaminats a explicar la crisi dels refugiats des dels mitjans públics.

Laia Ros: Periodista multimèdia, que treballa pel mitjà de notícies infantil amb realitat augmentada NEWSKID, i fotògrafa freelance.
El maig passat, es va desplaçar al camp de refugiats d’Idomeni. El seu projecte fotogràfic ‘Infància en pausa: nens refugiats a la frontera greco-macèdonia’ va formar part de l’exposició col·lectiva sobre fotografia documental del Festival de Fotografía Internacional de León (Mèxic).

Xavier Gual (Moderador): Comunicador, periodista i empresari.

12:45 Curtmetratge: “El camí dels turons” Realitzat a partir d’un cançó de Jim Tersol and the dreamers. Homenatge a les dures condicions de treball de la mina. El film se situa a l’any 1932, quan un immigrant vingut del Sud d’Espanya arriba a treballar a les mines del Berguedà.

13:30h Vermut clausura de Jornades amb productes del Berguedà  i “Jim Tersol and the dreamers.” . Formatges i embotits  i vins de proximitat serviran per amanir el final de les Jornades.

16h i 17h Diumenge -Visites guiades a la fàbrica de Cal Rosal- Konvent

Les Jornades sobre Colònies Industrials estan organitzades pel Museu de la Colònia Vidal, Logos Berguedà, el Konvent i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la Fundació Banc Sabadell

PREMSA

NACIÓ DIGITAL 29/09/2016

Migracions de passat i futur; les colònies del Berguedà sumen per fer-se fortes

 

ADBERGUEDÀ  29/09/2016

Les migracions eix central de les jornades de colònies industrials

REGIÓ 7  29/09/2016

Les Jornades de les Colònies Industrials tractaran sobre les migracions en la història

 

AQUÍ BERGUEDÀ 05/10/2016

El Berguedà es fixa en les migracions per recordar la vida a les colònies industrials