EXPOSICIÓ MAIG 2017


ESPAI DE LLOCS

Del 6 maig al 28 de maig de 2017

Espai de llocs és una proposta expositiva que té l’objectiu de mostrar una mirada àmplia al voltant de la construcció del territori, de l’entorn, de l’espai i el lloc. Un itinerari d’espècies d’espais, de visions distòpiques, de jocs transformatius en l’eix de l’espai-temps. Una oportunitat per adonar-nos de la superposició d’escales en la configuració subjectiva del lloc. Una mostra d’afectes i efectes inherent al fet de ser-hi.

 

Espai_de_llocs

 

Direcció: Rosa Cerarols

Cartell: Eduard Fíguls

 

45x30_autoretratCarmí Brodat, de Maria Coma.

El temps passat i l’espai em serveixen d’escenari per mostrar la connexió entre el Berguedà i la meva identitat. El vermell en forma de tela i pigment és present a totes les fotografies com si jo mateixa ho hagués brodat. És un color pur i intens, perfecte per mostrar les meves emocions amb aquest entorn que per mi ja no esdevé futur. El pigment el recupero dels meus inicis com a artista pictòrica i és un element clau, ja que l’aparençaa de pols que té és perfecte per mostrar aquesta acumulació i el pas del temps. Per altre costat, les teles i teixits són evocadores de la meva connexió amb la colònia tèxtil de Cal Rosal on la meva iaia hi va treballar des dels tretze anys fins a portar més de vint teixidores de llençols ella sola. En aquest projecte es postren 9 fotografies on l’interior de la fàbrica tèxtil i l’entorn del Berguedà en són els protagonistes.

 

Maria Coma (Barcelona, 1991) és graduada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona (2013) i en Fotografia per l’IEFC (2013). Des de l’any 2012 participa en exposicions col·lectives en diferents institucions, on destaca la Mostra de Joves creadors (2012) a la Sala Ivanov de Barcelona, Identitat-alteritat (2013) a la Limited Editions Gallery, Opening (2014) a la Galeria BM de Granollers, Lacolect (2015) en el Colectivo Hagocosas de Madrid, Interferències (1015) a l’Espai Cultural Francesc Català Roca de Barcelona, Negra i real (2016) a la Fundació Setba de Barcelona, així com la participació al Revela’t de Vilassar de Dalt i al Fine art d’Igualda. Té obra pròpia a la Col·lecció Bassat d’Art Contemporani.

www.mariacoma-photography.com

finestra_allunatge

Tretze passes endavant, de Sara Lorite.

Tretze passes endavant és un recorregut autònom i còmplice amb la identitat, el passat i la realitat d’allò que trobem. Tretze dones, tretze lluitadores, tretze relats, tretze passes endavant que ens revelaran una altra perspectiva de l’espai. Fer memòria no és retrocedir, és avançar. El projecte es concreta en una audioguia que s’acompanya d’una publicació.

Sara Lorite (Abrera, 1993) és una artista visual graduada en Arts i Dissenys a l’Escola Massana de Barcelona. Durant els seus estudis va realitzar un intercanvi a la LUCA School of Arts a Brussel·les, Bèlgica, dins l’especialització de storytelling. És organitzadora, participant activa i investigadora al Departament Exotèric del MACBA. Ha treballat com a professora a l’Escola Massana impartint l’assignatura de Teoria de l’espai, l’objecte i la imatge, junt amb la Dra. Núria F. Rius i el Dr. Paco Pérez Valencia. Ha mostrat els seus projectes a vàries exposicions col·lectives i ha col·laborat en diversos projectes d’artistes com Jordi Ferreiro, Arash Nassiri o Víctor Valentín. Actualment resideix com artista en actiu entre Barcelona i l’extraradi.

 

futurs prebraficats_latriniFuturs prefabricats: un assaig espacial, de Latrini Studio.

Proposem una instal·lació que actuï com una sèrie de recorreguts en la història, per entendre les complexitats del s.XX en relació a les dones, i a la tria de les seves decisions vitals, en el context de la indústria tèxtil. Una lectura espacial, en comptes de verbal o escrita, que permeti conèixer i reflexionar sobre els mecanismes que s’activaven en destins que, en realitat, ja estaven prefabricats, en el que era una manera encotillada de definir les persones, el gènere i els rols familiars, productius o espirituals. Entenem que la història pot ser llegida com un conjunt de possibilitats dels individus, però sobretot, com un gran nombre de limitacions, impensables o condicionants que coartaven la capacitat de decisió individual dins d’un sistema fortament preestablert i assumit i naturalitzat per la majoria.

Latrini Studio és un estudi de disseny multi i transdisciplinari que treballa principalment objectes i espais, en projectes de menor i major escala. Mesclant sempre una vessant conceptual i de recerca amb una de pràctica i matèrica. Amb nom d’una dona que batalla, i que representa el rebuig a situacions amb les quals professionalment i personalment ens trobem actualment. S’inicia l’any 2015 i des d’aleshores, hem realitzat projectes amb la Joieria Bagués Masriera, Disfrutar Restaurant, la sala La Kino, l’artista Anna Dot, així com diferents projectes de branding i identitat, a més d’un ampli ventall de projectes d’auto encàrrec. Latrini Studio el componen Helena Bosch Vidal i Sidney Latil de Ros.

www.latrinistudio.com

eIntrospeccions ingràvides, de Blanca Viñas.

–Visitar paisatges ingràvids sovint es pot convertir en el millor refugi quan l’objectiu principal és inspeccionar els sentiments. –Va dir ella.

Blanca Viñas (Barcelona, 1987) és graduada en Enginyeria de l’Edificació per la Universitat Politècnica de Catalunya (2011). Cursa Gràfica publicitària a l’Escola Massana de Barcelona (2012). S’interessa per la fotografia analògica gràcies a les múltiples possibilitats que aquesta ofereix. Juga amb diferents càmeres i rodets, manipula l’emulsió sensible de la pel·lícula, fa dobles exposicions,… D’aquesta manera la seva fotografia es converteix en una manera de crear realitats inventades i percepcions imaginàries de l’entorn, gràcies també, a la participación de l’atzar. Fruit del seu interès per l’arquitectura, la seva obra està molt centrada en entorns urbans.

 

Va participar en el projecte Get Dirty de This is Underground. Va desenvolupar la imatge gràfica del festival de música Vallsonora 2014 i 2015. Actualment dissenya portades de discos i realitza fotografies promocionals per a grups de música. La seva obra ha estat exposada en diferents exposicions individuals i col·lectives: En terra de ningú al Festival Revela’t, No sé para qué me desperté a Puerto Lumbreras, Geometrías compartidas: Barcelona – Santiago de Chile a Arte Lateral, Tres projectes. Fotografia i Mirades-Bcn a la Galeria Atelier,… i també ha estat publicada en diferents mitjans: E País, Vice, Yorokobu, leCool, lamono…

www.blancavinas.com

ABANDONADO_Konvent_poster02Abandonat?, de Julia Clay i Geppe Monrós.

El projecte Abandonat? reflexiona sobre el fet que res ni cap lloc està totalment abandonat, sinó que es troba a l’espera d’encaminar una nova vida. Explora noves formes de re-utilització d’espais a escala europea a través d’un viatge de tretze mesos i 39.000 quilòmetres per 24 països. D’aquest viatge en deriva una col·lecció fotogràfica documental així com una pel.lícula estrenada l’any 2013 que evoca la bellesa i les històries ocultes d’espais suposadament en desús. En aquesta exposició es mostra una petita selecció d’obra fotogràfica del viatge i també inclou una projecció debat de la pel.lícula amb els seus realitzadors. En aquest projecte uneixen la seva passió amb el seu desig de crear consciència sobre la necessitat de reciclar o de conservar molts d’aquests espais per ajudar a preservar el nostre medi ambient, singularitzar el nostre patrimoni cultural i reduir l’excessiu creixement urbà que s’està apoderant de gran part d’Europa.

Julia Clay i Geppe Monrós són el tàndem de viatge i companys de campervan mobilitzats per investigar i capturar la diversitat de llocs abandonats a Europa amb la finalitat de donar-lis una nova mirada. Julia Clay és una artista multidisciplinar d’origen britànic, amb més de 25 anys d’experiència en el disseny digital, la fotografia, la il·lustració, gràfics en moviment, producció i post-producció de cinema, així com en l’ensenyament de les arts visuals digitals i anglès. Geppe Monrós, pirinenc i hispano-francès, té una llarga trajectòria en matèries creatives com la direcció cinematogràfica, l’escriptura de guió, la fotografia, la producció de vídeos, i també en la supervisió creativa del funcionament d’equips executius.

www.juliaclay.com  /  www.wasabandoned.com  /  www.geppemonros.com