Col.lecció de curisiotats de Maria Solà –

Exposició – Del 15 d’abril a l’1 de maig 2022 –

Col·lecció de curiositats de Maria Solà

Inaugurem temporada amb l’exposició que acompanya el festival Kontrast – Moviment de Circ i Música.

A principis d’aquest any l’artista Maria Solà rescata de l’oblit les memòries d’una experiència personal insòlita. “Col·lecció de curiositats” és una miscel·lània visual, una espècie d’itinerari autobiogràfic que mostra les entranyes d’un espectacle itinerant compromès amb l’autenticitat atàvica del món del circ. L’exposició recull i documenta la trajectòria dels últims cinc anys d’un grup curiós –d’un circ ambulant- que va tenir el desig i el temps de conduir a 60 km/h per les carreteres secundàries d’Europa en camions antics replets d’objectes i escenografies d’un espectacle menut i post-apocalíptic. Parada rere parada, la màgia de la tribu, l’univers de la sorpresa, la rauxa de l’encanteri, l’enginy del somriure sense paraules

L’exposició de la col·lecció de curiositats s’apropa al detall i a l’imaginari nòmada de les peripècies del circ per dins, de l’abans i el després de l’espectacle, de les hores mortes, del campament improvisat, de la convivència dins i fora de l’espectacle: records a petita escala d’un món que s’abstreu de qualsevol quotidianitat possible però que s’immergeix en retalls de memòria que esdevenen peces d’art. Objectes que deslocalitzats mostren vivament l’esperit d’un circ rodamón contemporani.

 

La mostra inclou Lucky People, una selecció de fotografies analògiques, retrats dels protagonistes que van construir el seu projecte artístic i vital al marge de qualsevol realitat sedentària. Narren el tràfic de riures que orquestren emoció i empatitzen amb el fracàs humà per transformar-lo momentàniament en riallades descontextualitzades, reclamant un bell savoir faire a través d’un guió sarcàstic que podria haver estat escrit per un Fellini ressacós.

 

 

També hi podeu trobar pintures de gran format inspirades en el món del circ de principis de segle passat, que inclouen els banners originals del portal del circ així com treballs més recents sobre els tòpics de gènere dels pallassos. A més, també es mostra part del cartellisme ambulant: les serigrafies impreses i anuncis publicitaris, els dos goril·les a mida real pintats sobre fusta o, fins i tot, el que va ser la botigueta, amb els gadgets que s’hi venien, com “l’aguanta somriures”! I no hi podien faltar les titelles del circ, a escala diminuta. Tres dotzenes de personatges: l’home forçut, el contorsionista, les acròbates…, que van en caravanes i exploten dins la carpa del circ.

La major part de les peces exposades son obra de Maria Solà, però també n’hi ha d’altres realitzades amb la col·laboració d’altres artistes internacionals. Hi trobareu pintures fetes amb l’Anne McNeil (Escòcia), textos coescrits amb Lisa Madsen (Dinamarca), escenografies construïdes per Emanuele Fiandri (Itàlia), i algunes peces d’autor, com les titelles d’Oriol Pont (Catalunya), o la imatgeria de Karina Tengberg (Dinamarca). Simbiosi col·lectiva que va fer néixer i créixer la maquinària teatral del segon circ més petit del món.