DESIG I VOLUNTAT

Exposició

– Inauguració 23 d’abril 17:30h –

Del 23 d’abril al 27 de juny 2021 

Exposició de fotografia de Lledoners
Dirigit per Maria Vernet
Sant Jordi 2021 Konvent

Desig i voluntat

DESIG I VOLUNTAT és un projecte fotogràfic dels alumnes del Taller de Fotografia, realitzat al pati del Módul 2 del Centre Penitenciari Lledoners. Les premisses estètiques són poques: un fons negre, la llum natural del pati i moltes roses, algunes seques i d’altres radiants… a disposar pel retratat (segons el que desitgi expressar o transmetre). Els protagonistes i realitzadors han estat els 22 interns del mòdul: retratats, fotògrafs i ajudants.

Mitologia, llegenda e història ens evoquen la tradició i la simbologia de les roses. Les associem amb la bellesa, l’amor i la conversió del dolor.

De la sang de la bèstia en va sortir un roser de roses vermelles.

La representació social del cos ha mutat també. Ara el cos designa la nostra identitat. La imatge del jo ha guanyat protagonisme, dignitat, càrrega i una lluita, que més que mai, s’enfronta a una adversitat temporal i plena d’estigmes socials. Des de dins de la presó, encara més.

Tal com diu John Berger: «No tots els desitjos condueixen a la llibertat, però la llibertat és l’experiència d’un desig que es reconeix, s’assumeix i es busca. El desig no implica mai la simple possessió d’alguna cosa, sinó la transformació d’aquest en alguna cosa. El desig és una demanda: l’exigència de l’etern, ara. La llibertat no constitueix el compliment d’aquest desig, sinó el reconeixement de la seva suprema importància.»

L’art és la prova que transforma l’invisible en objecte per ser vist, potser també té una càrrega visionària. I el narcisisme, molt vigent en la nostra societat, disposa el cos com a experimentació visual que enmarca, també, propòsits.

Aquest Sant Jordi, a Lledoners el nostre ha estat fer ús de la rosa com a símbol- excusa, per redescobrir l’instrument de la conquista de la subjectivitat, el motiu perfecte per recordar-nos que l’art i la llibertat d’expressió evoquen la subjectivitat de la bellesa en qualsevol racó, en qualsevol indret i en totes i cadascuna de les persones i realitats.

L’art és l’oportunitat i la llibertat d’aquests protagonistes en relleven, de nou, la seva suprema importància transformadora.

maria vernet