F/E/A

FORCES ELÈCTRIQUES D’ANDORRA – Mallorca

Dissabte 20 agost 2016 – 22:30h – 4€

            No és boig qui a casa torna i els aplaudim una vegada més. F/E/A ens van deixar estorats, catatònics i amb el cor encongit. La seva contundència remou, com un paisatge cremat, com l’estampa d’una població japonesa tres dies després d’un tsunami, com una fotografia d’en Bernat Armangué. Però sense caure a les runes, amb el pum pum del batec d’un cor.

Instal·lats des dels seus inicis en aquella fina línia que separa col·lectiu de grup, Forces Elèctriques d’Andorra (F/E/A) sorgeixen a Mallorca (Illes Balears) amb la intenció de crear música tan urgent com arriscada sota uns preceptes molt concrets: violència noise, pesadesa metàl·lica i improvisació psicodèlica. A partir d’aquestes premisses, el quintet, -amb membres provinents de projectes tan dispars com Marasme, Lost Fills, Too Ugly To Prostitute o Crash-, ha donat forma a les seves obsessions musicals des de l’estiu de 2013 mitjançant una sèrie de cançons instrumentals que parteixen d’idees sovint simples però que, deformades i convertides en autèntics leviatans sònics, aconsegueixen el resultat esperat: música sòrdida, hipnòtica i intimidant.

f81227ba-5b73-432c-994a-738f97c97f6a

Ritmes monòtons al servei de riffs bàsics, cruels i viscerals. Freqüències greus. Baixos que repten i serpentegen per ascendir a poc a poc i, de nou, deixar-se caure. Samplers i altres efectes sonors que invoquen mantres d’Aleister Crowley i que provoquen un efecte irreal i fantasmagòric. Referències a estils tan diferents com el sludge, el post-rock, l’ambient o l’electrònica que, d’alguna manera, acaben per convergir en una mena de connexió mediterrània i degenerada de Godspeed You! Black Emperor i Swans.

La seva primera maqueta, “F / E / A” (2013), marca les bases d’un so primari, fins i tot cavernícola, que va evolucionar cap a registres més accessibles –tot i que igualment inquietants- en el seu debut “Pastor” (Boira/Espora/Old Kids Brigade, 2014), un tractat en quatre parts sobre el lideratge, el totalitarisme i la llibertat individual editat en format CD i vinil.

 

4881f3de-009b-4227-939d-4efe2b57d3b0“Congo”, el seu nou disc, continua aprofundint en algunes de les idees del seu anterior treball: els límits de la individualitat i la moral, en quin moment els homes ens convertim en monstres i l’exploració d’allò desconegut com a al·legoria espiritual. Gravat als estudis Favela amb Pep Toni Ferrer, “Congo” també exemplifica la maduresa del projecte i condensa tot allò que han anat aprenent i acumulant pel camí des de la seva formació, que no ha estat poc.

De fet, la seva addicció a la reinvenció i al risc constants queda reflectit en la seva posada en escena i en els diferents espectacles que han desenvolupat aquests últims anys. D’una banda, [Cambra Obscura], una performance sonora que els va dur a actuar al CCCB de Barcelona. Per l’altra, There Will Be Blood, on col•laboraren amb el videoartista Roberto Rodríguez. Fins i tot, les possibilitats del concepte “agressió sonora” es radicalitzen quan inclouen en els seus sets a altres bateries i percussionistes, com Toni Toledo o Clara Ingold. o quan demanen a productors com Defled, Shoeg, Mikrophone o Loop Stepwalker que remesclin els seus temes.

La banda mallorquina Forces Elèctriques d’Andorra va editar l’abril 2016 “Congo”, just un mes després d’haver publicat l’EP “Cornelisz”.

Amb aquest, el seu segon llarga durada, el quintet ofereix la seva proposta més enèrgica i ambiciosa: sis cançons sinuoses, en què aprofundeixen en tots els seus registres. Des dels més ambientals als més agressius; des dels més hipnòtics als més evocadors. Tot, partint d’un concepte clar: els límits de la condició humana i la idea de l’exploració com un viatge cap allò desconegut, inspirant-se aquest cop en les novel·les de Joseph Conrad o el sobrecollidor naufragi del Batavia, convertint el disc en un cant a tots aquells que en la recerca del seu propi paradís només varen trobar -i sovint provocar- la seva pròpia versió de l’infern.

“Congo” va ser enregistrat a finals del 2015 als estudis Favela (Palma) per Pep Toni Ferrer i Michael Mesquida i masteritzat per Toni Toledo i Rafa Rigo a Urban.

***

Sobre Forces Elèctriques d’Andorra:

 

Tot això converteix Forces Elèctriques d’Andorra en una banda en constant metamorfosi, inconformista… Sempre imprevisible. Com la tempesta.

Discografia:

• “F/E/A”. 2013 – Demo

• “Pastor” (Boira/Espora/Old Kids Brigade). 2014 – CD/LP

• “KIM”. 2014 – EP

• “Cornelitz” (Bubota Discos). 2015 – EP

• “Congo” (Bubota Discos). 2015 – CD

Bubotadiscos.com