– 21 d’octubre 2023 – tarda/vespre

CIRCUITERIA

CIRCUITERIA és un dia dedicat als circuits elèctrics, una trobada d’artesanes de l’electrònica, creadores de proximitat, connexions properes, circuits locals. Un compromís Konventual i l’enllaç tecnològic en revisió de l’art. Tallers, instal·lacions i concerts reuniran a la gent de Mutan Monkey Lab (associació barcelonina dedicada a la difusió de la música electròncia i electroacústica), creadores de Konvent (Valentina Risi, Anna Bennet i Gil Roca Culí) i Vic (Arnau Musach) que mostraran les seves respectives instal·lacions sonores, i MUSELESS i Efe Ce Ele que tancaran la nit amb dos actuacions musicals.

 

MUTAN-LAB

MUTAN-LAB neix a Barcelona, ​​​​al bonic barri d’Horta l’any 2018. Està construït de manera col·lectiva, DIY/DIT entre Mutan Monkey Instruments i el col·lectiu musical Ojala este mi Bici, es constitueix com una associació cultural de recerca sonora, centrada en l’electrònica i l’electroacústica. L’espai treballa d’una manera d’autogestió col·lectiva i vol promoure l’intercanvi de coneixements i la creació noves formules per generar altres maneres de fer música.

TALLERS Oferim diferents tipus de tallers enfocats a l’exploració i experimentació del so i la música. El nostre objectiu és oferir eines pràctiques i teòriques per al desenvolupament creatiu i artístic per a tots aquells que vulguin aprendre, millorar i compartir l’experiència sonora.

DEMO-SHOW Jam, demostració d’instruments musicals electrònics i experimentals i la interacció amb ells. El joc com a acció de desenvolupament del coneixement i interacció amb la música.

 

EFE CE ELE

Música, productora i artista transmèdia, nascuda a Colòmbia i resident a Barcelona. El seu treball polifacètic l’ha fet transitar en diferents escenaris, des de la música electrònica de ball fins a la música experimental, les arts transmedials i la gestió cultural. És fundadora i codirectora de la plataforma Fragment A.

El seu treball sorgeix a partir de l’experimentació i l’emocionalitat, amb un estil cinematogràfic sense gèneres estrictament definits, que oscil·len entre estils com ara Techno, IDM, Electro i Ambient. És per això que ha aconseguit un estil personal molt ben reconegut per haver trobat un espai ideal entre el Dance i la música Experimental, amb una estètica que busca zones grises entre allò minimal i hard, generant universos sonors molt particulars i dinàmics.

Les seves obres han rodat per espais de gran trajectòria com Mutek (Montreal), CICA (Korea del Sud), IN/OUT (Suïssa), Escorxador (Madrid), Mutek (Barcelona) SAT (Montreal), entre d’altres.

 

Surts de la nau. Peu a terra. Confusió. Incertesa. Misteri. I et deixes sentir.
Els colors; dissociatius, les formes; poc terrestres. L’ambient; completament nou.
Pensaves que el teu destí era sobreviure a la condemna. Ara en tens un amb més llums i ombres: estàs condemnada a sobreviure.
No saps per què. Res ho insinua. T’ha costat reconèixer-la. És la versió de l’esperança més innocent. I la deixes passar.
Benvinguda a Tero.

 

MUSELESS

En aquest concert escoltarem peces musicals improvisades que esdevindran les primeres versions de la tercera part de la banda sonora de Synthesis de Novo.
Synthesis de Novo és la novel·la de ciència-ficció escrita per Laura Llopart (la persona que hi ha darrere de Museless). Una novel·la amb tints distòpics i utòpics alhora, on es descriu una altra realitat que pot donar resposta a moltes de les inquietuds sobre el futur de la humanitat que, avui dia, continuen preocupant-nos a totes.
Aquesta tercera part de la banda sonora de Synthesis de Novo* ens “parla” de l’entorn, de l’imaginari paisatgístic del lloc dels fets i del seu context. I per dur-ho a terme, no hi ha millor estil musical que el gènere “ambient”. Serà el disc més ambient de Museless fins ara.
*La primera part, produïda per Surolla, parla sobre les emocions i la segona part, produïda per Museless, s’ocupava de la part més narrativa dels fets.
Deixa’t portar per les textures sonores, pels sinuosos moviments de la dansa lliure i per l’enigmàtic camí visual de les projeccions.
Ens veiem a Tero 🙂

 

SUBSTÀNCIA CREMADA

Substància cremada és una instal·lació sonora i visual en procés de creació que parteix de la inquietud de sonoritzar la manipulació de la ceràmica.

Un treball de recerca de la sonoritat dels diferents estats de la matèria i les eines emprades en els seus processos de fabricació. L’objectiu és crear un paisatge sonor que reculli aquells sons que poden ser percebuts com a una unitat estètica; el so del torn en girar, la remor de la ceràmica fregada, la ressonància de la matèria o el trencament d’una peça.

La idea es materialitza, toca i defineix a partir d’una mà hàbil que construeix una imatge i la transforma en un cos perdurable i fràgil. La ceràmica és l’evolució d’una idea que es fa real i tangible, modelant la realitat i donant-li forma a partir del buit. 

Aquests gerros distribuïts al llarg de l’espai tenen múltiples veus; històries fràgils, que es trenquen amb facilitat, o històries fortes, que van més enllà, creant móns que transcendeixen la forma.

La instal·lació pretén situar l’espectador en un estat contemplatiu, alliberat de pensaments, que el permeti centrar-se en la percepció de la vibració de la matèria i en l’univers visual exposat.

La investigació es basa en la recerca de diferents sistemes de captació sonora que puguin amplificar les propietats acústiques de la ceràmica. Així doncs, micròfons de contacte, micròfons de condensador i micròfons hidròfons, entre altres, busquen reflectir la seva ressonància, que dependrà de la forma i la mida de les peces. 

L’acció té lloc en un espai transitable on un sistema de so envoltant reforça el caràcter immersiu d’una instal·lació que enfronta el públic a la pròpia transitorietat que la ceràmica torna perceptible.

Anna Benet, Valentina Risi i Gil Roca, artistes que resideixen i formen part del projecte cultural Konvent, comencen aquest projecte a finals de l’any 2022 amb la voluntat de treballar conjuntament a partir de la ceràmica, el so i l’espai.

Instal·lació sonora emmarcada en el context d’una residència artística a El Corralito CCA i la posterior presentació al festival TNT. Terrassa, 2023.

Agraïments: Marta Lofi, Agnès Mateus, Esther Querol, TNT i família Konvent. Foto: Cecília Coca.

 

ANUR

Instal·lació sonora per a  blocs de gel + anur

La instal·lació investiga la materialitat del so a partir del desgast del gel, on el desgast d’aquest fa que les gotes que generen activin diferents materials, tot generant polirítmies on no es té el control de què succeeix. Es sobreposaran bases ambientals que l’artista sonor anur manipularà en viu.

 

Imatge: DCB Ediciones