EL SILENCI ABANS DE BACH – Pere Portabella

16 JUNY 2018 – 18:00h 

 

 

 

EL SILENCI ABANS DE BACH

Dissabte 16 de juny 2018 – 18:00h 

Director: Pere Portabella

Guió: P. Portabella, X. Alberic, Carles Santos.

Fotografia : Tomàs Pladevall
Any: 2007
Durada: 102 min.

 

El silenci abans de Bach, història sobre la música de Johann Sebastian Bach que es va veure a la Mostra de Venècia i es va emportar el Premi Especial del Jurat del Festival de Gijón, és l’últim llargmetratge d’aquest “artesà” que agraeix “que de les meves pel·lícules hagi sortit la gent del cinema.”

 

Aquest film parla fonamentalment de dues coses: del treball i de la història.

 

És mitjançant el treball que aquest film opta per parlar de l’art. Bach no és un geni que crea per pura i transparent inspiració divina. És un treballador infatigable que ven la seva dedicació i el producte de la seva intel·ligència creativa a canvi de (pocs) diners

Ha de lluitar per mantenir la feina i és un compositor conscient de les condicions materials que fan possible la seva música. Tot el film s’ha fet amb so directe, remarcant d’aquesta manera com la música procedeix sempre de la tècnica i de la fisicitat dels instruments, i també de l’esforç i del virtuosisme de l’execució. 

Bach ensenya al seu fill que la música que sona dins el seu cap se socialitza precisament mitjançant la seva tècnica d’interpretació. 

Els personatges del film, per norma general, i no tan sols Bach, treballen: hi ha camioners que interpreten música, carnissers que empaqueten vísceres amb partitures de Bach i afinadors de pianos que són cecs. 

Es podria dir que el film també treballa, perquè es nega a limitar-se a explotar les baixes passions o les expectatives o la necessitat d’evasió dels espectadors, als quals se sol·licita també que participin en el treball del film.

 

9 Juny.     Pere Portabella               a les 18 h.                           “UMBRACLE”                           1971       85min.     Presència de  P Portabella   

16 Juny.     Pere Portabella           a les 18 h.            “El silenci abans de Bach”                  2007      102min

23 Juny.   Pere Portabella            a les 17 h.                       “Inf. General I”                               1977      240min.                                                                   

30 Juny.    Pere Portabella          a les 18 h.                     “Info General II”                              2015      126min.