UMBRACLE – Pere Portabella

9 JUNY 2018 – 18:00h 

 

 

 

UMBRACLE

Dissabte 9 de juny 2018 – 18:00h 

Director: Pere Portabella
Any: 1972
Durada: 85 min.

 

Cinemes Lola engega el juny repassant un dels directors catalans que més ens atrau: PERE PORTABELLA i dissabte 9 de juny comptarem amb la seva presència.

“Aquesta pel·lícula s’articula sobre dos eixos fonamentals: la indagació sobre a els modes de representació cinematogràfics i la imatge crítica de l’Espanya oficial, la del franquisme. 
 
Muntatge d’atraccions i brechtianisme en dosis fortes. Umbracle es compon de fragments (alguns d’arxiu) que ressonen, més que progressen, per encadenaments insòlits, amb escenes de dejá vu que sempre prometen alguna cosa més, però romanen tensament inacabades. 
 
Jonathan Rosenbaum va dir: “Pocs directors després de Resnais han jugat de forma tan despietada amb les expectatives narratives inconscients per molestar-nos.
 
Portabella fa deambular a Christopher Lee per una Barcelona de somni. Amb tota seguretat, el film estructuralment més complex i el més profundament polític de Portabella, dotat d’una poesia ferotge.”  
Com Cuadecuc, la pel·lícula sencera està fotografiada en diversos tipus de blanc i negre. L’autor de la banda sonora, el valencià Carles Santos, és un col·laborador habitual de Portabella. Al contrari que CuadecucUmbracle presenta diverses seqüències de so sincronitzat, entre les quals destaquen una escena en què Christopher Lee recita “El Corb” d’Edgar Allan Poe i canta òpera en un teatre buit i una seqüència llarga on diversos cineastes parlen obertament sobre la censura espanyola durant el franquisme; allò que diuen es veu reforçat més endavant per un fragment de pel·lícula profranquista.

 

9 Juny.     Pere Portabella               a les 18 h.                           “UMBRACLE”                           1971       85min.     Presència de  P Portabella   

16 Juny.     Pere Portabella           a les 18 h.            “El silenci abans de Bach”                  2007      102min

23 Juny.   Pere Portabella            a les 17 h.                       “Inf. General I”                               1977      240min.                                                                   

30 Juny.    Pere Portabella          a les 18 h.                     “Info General II”                              2015      126min.