CINEMES LOLA

“INNISFREE” – J. Luís Guerín

 15 DESEMBRE 2018 – 18:00h 

 

 

“INNISFREE”

Direcció: J. Luís Guerín
Any: 1990 
Durada: 110 min
Guerín proposa en aquest documental un viatge a Irlanda a la recerca de les petjades deixades en “Inisfree” pel rodatge de la mítica pel·lícula de John Ford “L’home tranquil”

Considerada pel director John Ford com la seva primera pel·lícula d’amor, El hombre tranquilo (1952) torna a partir de demà en versió original i restaurada en alta definició als cines Verdi. Es tracta d’un títol major en l’obra fordiana, a l’altura de westerns com Pasión de los fuertes, Centaures del desert i L’home que va matar Liberty Valance, i en sintonia amb moltes altres pel·lícules d’arrel irlandesa que el realitzador va fer al llarg de la seva dilatada carrera a la recerca de les seves arrels. El film va guanyar l’Oscar al millor director i a la millor fotografia en color.

Encara que original de la ciutat nord-americana de Cape Elizabeth, a la costa de Maine, Ford era de família irlandesa. De fet, va voler rodar El hombre tranquilo a Spiddal, la petita localitat en què havia nascut el seu pare, situada a la badia de Galway -a la qual es fa al·lusió en el film-, però al final va haver de filmar a Cong, una preciosa localitat turística que encara avui conserva els signes d’aquell rodatge.

El relat està ambientat a l’imaginari poble d’Innisfree, un lloc gairebé pastoral on conviuen rectors catòlics i protestants, membres de l’IRA, terratinents i parroquians del pub on es beu, discuteix i la gent es baralla a parts iguals; el nom d’Innisfree està agafat d’un poema de W. B. Yeats.

El hombre tranquilo narra el retorn d’un boxejador de 40 anys, Sean Thornton (John Wayne), a la seva localitat natal irlandesa després d’una traumàtica experiència als Estats Units. Un dels personatges secundaris es diu O’Feeney de cognom. El verdader nom de Ford era Sean Aloysius O’Feeney, de manera que em aquesta pel·lícula s’hi detecten rastres molt autobiogràfics, malgrat el to de ficció edènica.

Sean Thornton xoca amb els antics costums del poble, sobretot en matèria de relacions amoroses i sexuals. S’enamora de la bella, salvatge i pèl-roja Mary Kate Danaher (Maureen O’Hara), però li ha de demanar permís al germà de la noia i festejar-la segons els ritus conservadors del lloc, cosa que dóna peu a moltes situacions còmiques que segons el director es van improvisar sobre la marxa: «Vam preparar molt el guió, però de manera que si es presentava una oportunitat de fer comèdia, l’hi poguéssim introduir».

El pub Pat Cohan i Guerín

Aquí hi juga un paper inestimable el petit, divertit i gairebé sempre etílic Barry Fitzgerald, un dels actors habituals de Ford que apareixen a la pel·lícula, de la mateixa manera que Ward Bond, Victor McLaglen i la parella formada per John Wayne i Maureen O’Hara, que faria amb Ford altres obres tan estimables com Río Grande Escrit sota el sol. De Fitzgerald és la gran frase de la pel·lícula, quan defineix Sean com una figura «homèrica».

El 1990, José Luis Guerin va viatjar fins al lloc del rodatge d’El hombre tranquilo per realitzar Innisfree, recreació tant del film fordià com del que ha passat en aquells llocs des d’aleshores. Avui, Cong s’enorgulleix del pas de Ford fa sis dècades. Hi ha un museu que està dedicat a la pel·lícula i el pub Pat Cohan on es van rodar totes les escenes segueix obert i, malgrat que modernitzat, conserva al seu interior l’antiga barra que va ser utilitzada en la pel·lícula. Es pot visitar, encara que això sí, amb prèvia i si pot ser doble consumició.

Text: Quim Casas