IKIRU (VIURE)

Divendres 22 Desembre 2017 – 20:20h

Akira Kurosawa

VIVIR2
IKIRU (VIURE) 1952

Divendres 22 de Desembre a les 20:20h.

Duració 137 min.  País: Japó. 1952

El món canvia, però les inquietuds i contradiccions de les persones perduren. Volem viure i ens trobem davant un món construït per nosaltres mateixos que ens impedeix, o almenys això creiem, submergir-nos en allò que Spinoza anomena “l’immens goig de l’existència“. Però, què és això?, com es viu plenament?, com s’aconsegueix “l’immens goig“? A través del plaer?, de l’entreteniment?, del treball?, de l’estudi?, d’una seriosa disciplina ascètica?

El protagonista de Ikiru (Vivir), Kanji Watanabe, no s’ha fet cap d’aquestes preguntes en tota la seva vida. Vidu, ha dedicat els seus anys a un treball monòton i a cuidar del seu fill. A poc a poc, la tristesa, la monotonia, el lent aniquilament de qualsevol signe de passió ha convertit a Watanabe en el buròcrata perfecte; en una persona indiferent sense cap tipus d’interès per res del que li envolta. Fins al dia en què rep una fatídica notícia.

Kanji Watanabe se n’adona de sobte de tot el que ha perdut i decideix actuar. I aquí comença la pel·lícula de Kurosawa: el despertar d’un home que ha viscut submergit en el profund somni de la indiferència i que no sap per on començar a buscar. Què fa, llavors? Demana ajuda al primer que li passa per davant i inicia la cerca.

Ikiru és una reflexió profunda però alhora lleugera, commovedora i fàcil de veure sobre el mateix sentit de la vida que, en general, entre treballs i rutines se’ns sol escapar. Kurosawa deixa molt clar que la responsabilitat sempre és personal. Culpem al sistema, al món, al treball i així no hem d’esforçar-nos, però el món no existeix per si mateix, ens l’inventem una mica, l’anem construint i modelant.

El Sr. Kanji ha passat la seva vida submergit en un món que ja no l’afecta i contempla el seu desenvolupament sota una mirada indiferent, però què passa quan canvia la mirada? I Kurosawa va encara més enllà: què passa amb el món quan un canvia la mirada? I, què passa amb les mirades dels altres?

 

Akira-Kurosawa

Akira Kurosawa  (1910 –  1998) fou un director de cinema japonès, productor de pel·lícules i guionista. És certament el director japonès més conegut i ha influït profundament sobre diverses generacions d’especialistes del món del cinema. La crítica cinematogràfica el considera un dels millors directors de cinema de tots els temps i és considerat com un dels cineastes més importants i influents de la història del cinema.
El 1989, va ser guardonat amb l’Oscar Lifetime Achievement (Oscar honorífic) “pels èxits cinematogràfics que han inspirat, encantat, enriquit i entretingut el públic i influenciat els cineastes d’arreu del món.”