BARBA-ROJA

Divendres 15 Desembre 2017 – 20:20h

Akira Kurosawa

3074055
BARBA-ROJA 1965

Divendres 15 de Desembre a les 20:20h.

Duració 180min. País: Japó. 1965: Festival de Venècia: Premi OCIC. Copa Volpi . Nominada al Lleó d’Or
1965: Globus d’Or: Nominada a la millor pel·lícula estrangera
1967: Festival de Valladolid: Espíga d’Or Barba-roja és una pel·lícula japonesa de 1965 dirigida per Akira Kurosawa sobre la relació entre un metge de camp i el seu nou ajudant.

És una adaptació a la pantalla d’una novel·la de Shgor Yamamoto. En la novel·la de Fiodor Dostoievski Humiliats i ofesos es troba la font d’una part de la intriga amb una noia, Otoyo (Terumi Niki), qui és salvada d’un prostibul. Barba-roja considera la qüestió de la injustícia social i recorre dos dels temes favorits de Kurosawa: l’humanisme existencial i l’existencialisme.
La pel·lícula té lloc a Koishikawa, un barri d’Edo (l’antic nom de la ciutat de Tòquio), al Segle XIX. El jove doctor Noboru Yasumoto (Yūzō Kayama) és el protagonista de la pel·lícula. Format en una escola de medicina holandesa a Nagasaki, l’arrogant Yasumoto aspira a l’estatut de metge personal del Shogun, un lloc actualment ocupat per un parent familiar. Va, per a la seva primera assignació, al dispensari regentat pel doctor Kyojio Niide (Toshirō Mifune), anomenat Barba-roja (Akahige, a causa del color de la seva barba). El doctor Niide al principi sembla ser un home molt estricte, més sever encara amb els seus ajudants que amb els seus pacients. Yasumoto decideix llavors rebel·lar-se desafiant totes les normes (es nega en particular a portar l’uniforme dels metges), amb l’esperança de ser retornat. A través dels casos de malalts que són també víctimes de la misèria social i humana, i que el marcaran fortament, el metge acabat de diplomar descobrirà progressivament la verdadera naturalesa de Barba-roja, un home ple de compassió i totalment dedicat als seus pacients, per a qui la lluita contra la misèria i la ignorància és l’arma la més eficaç per combatre les malalties. Comença llavors per a Yasumoto un profund replantejament sobre les seves aspiracions i la seva responsabilitat de metge.

 

Akira-Kurosawa

Akira Kurosawa  (1910 –  1998) fou un director de cinema japonès, productor de pel·lícules i guionista. És certament el director japonès més conegut i ha influït profundament sobre diverses generacions d’especialistes del món del cinema. La crítica cinematogràfica el considera un dels millors directors de cinema de tots els temps i és considerat com un dels cineastes més importants i influents de la història del cinema.
El 1989, va ser guardonat amb l’Oscar Lifetime Achievement (Oscar honorífic) “pels èxits cinematogràfics que han inspirat, encantat, enriquit i entretingut el públic i influenciat els cineastes d’arreu del món.”