EL TEMPS DE LES ARTS

– Konvent, un Berlín a la riba del Llobregat 

 

24/12/2019 – QUIRZE GRIFELL

ENLLAÇ PREMSA 

 

El que ara es coneix com a Konvent, era l’antic convent de monges de la colònia tèxtil Cal Rosal, en terme municipal de Berga, a la riba dreta del Llobregat. A tocar de naus tèxtils immenses en desús, és ara un centre on hi viuen i s’hi connecten persones amb diverses interesos culturals i una filosofia de vida.  

En els seus inicis va ser un espai d’exposicions d’art alternatives esporàdiques. Ben aviat, però, aquells espais buits i decadents van captivar tota mena d’artistes. Allà s’hi han gravat escenes de films, curts i vídeos musicals. El fotògraf Jordi Plana hi ha desenvolupat bona part de la seva feina. Ell és l’autor de la majoria dels cartells del Konvent i n’ha creat la imatge fotogràfica, identificable, autèntica marca de la casa.    

 

El recinte d'El Konvent. EL KONVENT

Des del 2016, el Konvent convoca residències de treball. A la pàgina web konventzero.com hi defineixen la seva proposta: “Les residències de Konvent tenen l’objectiu de convertir-se en una plataforma d’ajuda per l’artista i creador oferint les condicions d’espai i concentració adequades per a la investigació en un entorn únic com és l’antiga colònia tèxtil de Cal Rosal. Les estades estan dirigides a totes aquelles persones artistes, investigadores, creadores de qualsevol àmbit, ja sigui arts escèniques, arts plàstiques, tecnologia, gastronomia, ciència i altres que vulguin desenvolupar el seu projecte en un ambient inspirador i obert al intercanvi d’opinions i diàleg”.

L’estiu de 2017 el pintor berguedà Joan Ferrer va residir durant dos mesos al Konvent. Allà mateix va pintar un quadre de grans dimensions, acompanyat de públic i amb concerts en directe, amb un resultat final del tot inesperat. Queden, això sí, les gravacions de tot el procés artístic.      

Un dels projectes de més envergadura va tenir lloc l’estiu del 2018. Es tracta del festival “Creença” en què més de 50 artistes de tot el món van conviure al Konvent durant dos mesos i van organitzar una exposició de comiat immensa que va reunir pintors, escultors, artistes escènics i cineastes.Va ser comissariada pel conegut muralista Axel Void i organitzada per Elsa Guerra, Jofre Oliveras i Charlotte Pyatt. 

El 2019 ha tingut lloc la gran exposició de l’obra de Pepe Sales amb un munt d’activitats complementàries. Cal destacar també l’exposició de ceràmica de Jordi Cuixart  i l’activista Ai Wei, en el marc de l’exposició “Dignes”, al costat de les les fotografies dels presos polítics catalans amb companys de presó de Lledoners, un taller impartit per Maria Vernet. El mateix Cuixart va enviar una carta d’agraïment: “Per la família del Konvent, la presó no és el pitjor lloc del món per algú que pensa per ell mateix. Amor etern”.  

A part de les activitats de llarga durada, la programació dels caps de setmana és vertiginsa i plena de sorpreses. Des de música de tots els estils, dansa, cicles de cinema a la petita sala Lola, trobades d’editors, recitals poètics i mercats del caos, fins a debats sobre les colònies tèxtils, el futur de l’agricultura o el periodisme i els conflictes bèlics, per dir-ne només alguns. 

Passejant pels espais i naus adjacents al Konvent hi trobareu un rosari de grans murals realitzats per artistes habituals com Slim Safont o Jofre Oliveras i molts altres que hi han passat. Els murals també s’han escampat per diferents indrets d’Avià, amb el festival Límits.  

Des dels inicis, les idees d’experimentació i de llibertat han estat lligades al Konvent. Pep Espel ho expressava així en una entrevista a L’Erol, revista cultural del Berguedà (núm. 135, primavera 2018), “Sí, és un laboratori, però un laboratori a nivell personal. El que em sorprèn molt, és que la gent digui que aquí se sent lliure. Si per mi, hauria de ser normal, aquesta llibertat. Vull dir que no fem cap esforç, i aquest punt natural és el més interessant del Konvent. La naturalitat que fa que neixi la cultura, la família i tot”.

 

 

L’edifici del Konvent compta amb dos menjadors, cuina, sala de “coworking”, dormitoris per a residents, una capella, sala polivalent, així com diversos estudis, tallers i un esplèndid jardí. Però el que abans era “Konvent Cuina” ara ho podem gaudir en dos espais gastronòmics fora del convent: el restaurant Corpus, a la plaça Maragall, 2 de Berga i la vinateria Victòria, a l’avinguda Catalunya, 40 de Gironella. Tot plegat, sota la batuta del cuiner Eduard Finestres.    

Pel que fa als horaris, el Konvent obre d’abril a desembre, el divendres, dissabte i diumenge a partir de les 6 de la tarda. De gener a març el Konvent és tancat. Però en cadascun d’aquests tres mesos hi ha un cap de setmana dedicat a un producte estrella: una calçotada, un rostit de carn i una arrossada, tots amb gran poder de convocatòria. Trobareu més informació a les xarxes socials, on Konvent també hi és molt present.