Festa de la Natura del Berguedà

– 9 d’octubre 2021 –

30è ANIVERSARI GRUP DE DEFENSA DE LA NATURA DEL BERGUEDÀ 

Mercat d’artesans, tallers, murals, arrossada popular, xerrades i debats, lliurament de premis i concert.

El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà fa tres dècades de la seva creació, i vol celebrar-ho amb una Festa que tindrà lloc el pròxim dissabte, 9 d’octubre, al Konvent de Cal Rosal. L’entitat ha organitzat un reguitzell d’activitats que duraran tot el dia.

La jornada festiva començarà a les 11 del matí amb diversos tallers d’art i artesania relacionats amb la natura, parades d’artesans i amb la inauguració de l’exposició de fotografies. A les 12 es realitzarà un mural artístic participatiu, que serà la prèvia de l’arrossada popular (opció carn o vegana) a un preu popular de 7 euros pels socis i 10 euros per la resta. Per reservar places pel dinar popular, s’haurà d’escriure al correu següent: gdnbergueda@gmail.com.

La tarda engegarà amb una xerrada sobre el decreixement: es debatrà sobre la necessitat urgent de consumir menys per viure millor, i de reduir l’ús d’energia i de canviar l’alimentació. Posteriorment, el debat anterior es relacionarà amb l’actualitat i el futur de la comarca, així com amb l’ampliació de l’aeroport de Barcelona i els Jocs Olímpics d’Hivern 2030.

A les sis de la tarda, hi haurà el lliurament dels premis del concurs de fotografia i, tot seguit, un concert amb Elias Porter i Pep Lizandra. D’altra banda, el bar estarà obert i també podrem gaudir de productes gastronòmics del Berguedà.

 

HORARIS I PROGRAMACIÓ

11h – Obertura MERCAT DE PRODUCTORS ARTESANALS i EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA 

11h Taller de Patxaran amb aranyons

Del fruit del arbust de l’aranyoner (prunus spinosa) molt comú al nostre territori, farem una maceració amb anís i altres ingredients que ja us descobrirem, i haurem de tenir la paciència que passi l’hivern en un lloc fosc. Quan arribi la primavera, ja disposarem del nostre propi licor d’aranyons, conegut popularment a Navarra com el patxaran! I fred de la nevera o acompanyat d’un gel, ens farà les sobretaules més digestives.

Els ingredients els posem nosaltres.

12h i durant tot el dia MURAL PARTICIPATIU  amb l’artista Quim Córdoba

Motivat per la necessitat d’expressar el que sent constantment envers el món que l’envolta. L’obra està dividida en dues parts destacades, la temàtica social i més reivindicativa i la part més personal, introspectiva i reflexiva.

Normalment els murs on pinta amb la temàtica més personal, estan en espais abandonats amb carència d’intervenció humana, per donar-li vida a un lloc mort, decadent i trist. Quan pinta amb temàtica social les localitzacions son més cèntriques i que estiguin situades on ho pugui veure el màxim nombre de persones possible, per així complir amb la finalitat de sacsejar consciències, crear conflicte o acompanyar discursos en espais ja formats amb una certa ideologia política, com ara casals, ateneus o centres socials en general.

12h Taller de bodiArt amb Júlia Ribera

12h Taller de construcció de caixes niu per a ocells.

14h Arrossada popular

16h Xerrada i Debat -EL DECREIXEMENT- amb JORDI NAVARRO MORERA

Es debatrà la necessitat urgent que té el país de consumir menys i de prop per viure millor, de la necessitat de reduir l’ús d’energia i de canviar l’alimentació. Posteriorment ho relacionarem amb l’actualitat i el futur de la comarca.

(Girona, 1971) geògraf i polític català, exregidor de Girona i exconseller comarcal del Gironès per la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) entre 2011 i 2015. També va ser el cap de llista de la Candidatura d’Unitat Popular a Girona en les eleccions municipals de Girona els anys 2003 i 2007.

Autor del llibre “República i Ecologia. Aquesta obra és un extens recull de l’evolució de l’ecologisme català i internacional. Un cúmul de bibliografia, autors, experiències i tendències que permet tenir una visió molt àmplia d’aquesta ideologia que cerca la protecció del territori i el medi ambient a partir de canvis de les activitats humanes que el danyen o perjudiquen. En Jordi Navarro és una de les veus i altaveus actuals de l’ecologisme al nostre país i aquest llibre sintetitza molt bé les seves preocupacions i posa èmfasi en la importància que té pel nostre futur i benestar. Té l’encert de revisar el passat i futur, però alhora desgranar què ens depara el futur.

Jordinavarromorera

18h Lliurament dels premis del primer concurs fotogràfic del Grup de Defensa de la Natura del Berguedà 2021.

L’exposició fotogràfica conté la selecció de les millors imatges del Concurs Fotogràfic del Grup de Defensa de la Natura del Berguedà 2021. Hi ha participat el públic en general, persones aficionades i professionals. El concurs ha estat conformat per tres temàtiques: 

  1. Zoologia.
  2. Botànica i micologia.
  3. L’ésser humà i la natura: paisatges rurals, impactes ambientals i cultura.

L’objectiu del concurs i de l’exposició és oferir diferents mirades de la vida salvatge i rural i del paisatge de la comarca del Berguedà, així com animar a la gent a conèixer i a donar a conèixer la natura a través de la seva càmera.

18.30h Concert amb LA SANSONI 

La Sonsoni: Duet Pirinenc format per Pep Lizandra i Elias Porter. Repertori basat en les cançons, músiques i danses de l’Alt Pirineu que s’adapten segons l’acte a: concert, acompanyament musical o ball amb danses col·lectives i balls de parella. 

Pep Lizandra: Acordionista i especialista en la recuperació de danses catalanes.

Des de l’any 1983 viu i treballa a la Cerdanya, ha participat en la recuperació d’algunes danses de la zona (Llancers de Tuixen i Ball Pla d’Alinyà) així com en la participació i difusió d’altres com el ballet de Martinet i l’Esquerrana de Castellciutat entre d’altres. La seva formació com a expert en les danses tradicionals passa per Bulgaria i Rumania on va estar estudiant diferents tipus de dansa.

També va fer diferents cursos a França amb l’ADP (L’atelier de la danse populaire), Susan Kevra (EEUU), Ives Gras i amb Carles mas, Núria Quadrada, Joan Serra i amb Sac de danses de la Catalunya Nord. Ha exercit com a professor al projecte de Dansàneu d’Esterri, a l’escola occitana d’estiu de la Vall d’Aran, al cicle de música tradicional del Ballabisaura, al Tradicionarius de Barcelona i a la FESTCAT de la Generalitat de Catalunya a Llivia. Actualment dona classes de danses tradicionals a la seu d’Urgell a Esterri d’Aneu i puntualment a Ripoll a més de formar part d’un grup d’acordió diatònic i violó, “La Sonsoni” que des de fa 10 anys es mouen pel territori fent ball de repertori dels vells acordionistes del Pirineu.

Elias Porter és professor de Viola per l’ESMUC, promoció 2003-2007. Alumne d’Ashan Pillai. Professor de violí i viola a l’Escola Municipal de Música de la Seu d’Urgell (2003-04/2008-09). Professor de violí i viola al Consorci Escola Itinerant de Música i Dansa del Pallars curs 2009-2010. Professor a l’Escola Folk del Pirineu. Membre de l’ONCA (Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra).

 

CARTELL  Joan Manel